Nuffnang Ads

Friday, 30 January 2015

Creampuff delicious

Assalamualaikum.
Di hari Jumaat ni banyakkan amalan sunat hari Jumaat.
Paling simple dan praktikal adalah mandi sunat , dan memotong kuku.
Yang lainnya spend time sikit untuk bacaan surah alKahfi. Peringatan untuk iri sendiri dan juga semua lapisan masyarakat. :D

Okay entri kali ini berkenaan dengan tepung kek,kuih dan roti seperti sebelumnya jugak. Tetapi one by one dan lebih detail. Tepung terlajak laris sudah semestinya Tepung segera creampuff bersemboi 800 gram.

Dapat feedback daripada customer memang crampuff ni senang sangat nak buat. Dan cream castard yang dah disediakan dalam packaging tu memang sangat best. Saya tahu ramai rakyat Malaysia ini suka makan creampuff. Saya salah seorang. Cuma tak semuanya menepati citarasa.

Jadi korang dengan mudahnya boleh menikmati creampuff yang korang buat sendiri dengan jayanya. Sedap pulak tu. Satu packet boleh hasilkan 100 biji creampuff. So boleh makan puas puas.

Harga RM14 sepeket.


Saturday, 17 January 2015

Jom buat kuih

Assalamualaikum semua.

Bersua kembali. Hihi

Pagi Sabtu ini saya nak share sikit pasal bisnes sampingan yang saya buat ni. Baru je buat. Tak sampai seminggu. Hihi. Menjual tepung kek/kuih segera. Korang boleh tengok gambar gambar kat bawah ni tau.

Kalau rasa rasa nak order boleh whatsapp je terus. Senang kan. Tak payah nak tunggu lama lama feedback dari saya :)



Tepung Creampuff Bersemboi Cream 800grm (✿◠‿◠)
Menghasilkan 100 biji creampuff bersaiz besar
Free Cream Kastard
Free Piping Bag
Harga Pasaran = RM15
Postage Utk 1 Pack: RM6 SM / RM10 (SS)
Postage Utk 2 - 4 Pack: RM10 SM / RM15 (SS)
Bahan tambahan:
butter,telur dan susu cair.








STOCK TERHAD ✔✔✔
T.Chilled Cheese Cake Mix 200g
T.Chilled Cheese Cake Mix 400g
(✿◠‿◠)
(Sejukkan dlm peti ais)
(Cheesecake Mix )
Topping Pilihan
Blueberry = Free
Strawberry = Free
Coklat = Free
Topping Pilihan
Add on
Kiwi -Rm2
Oreo-Rm3
Orange-Rm3
Lemon-Rm3
Manggo-Rm3
Chocolate Chip-Rm3
200gm menghasilkan lebih kurang 500g kek
400gm menghasilkan lebih kurang 1kg kek
Bahan Tambahan
Susu Uht / Air
T.200gm Harga = RM18
T.400gm Harga  = RM29
Postage Utk 1 Pack 200gm: RM6 SM / RM10 (SS)
Postage Utk 1 Pack 400gm: RM7 SM / RM12 (SS)




TEPUNG SEGERA BROWNIES + TOPPING CHOC
Net Weight 470gm
(Set Tepung Brownies + Topping Choc)
Bahan Tambahan:
Telur
Minyak masak

Harga Pasaran = RM16
Postage Utk 1 Pack: RM6 SM / RM10 (SS)
Pos Ahad - Khamis

 









Instant Caramel - Free Gula Hangus (Golden Syrup) (✿◠‿◠)
*** Caramel Mix 120gm
*** Free Golden Syrup 50gm
*** Berat caramel siap 1.2kg
Mudah saja.
Tak perlu susah-susah buat gula hangus lagi.
Hanya didihkan susu cair, masukkan caramel mix, kacau sebati & tuang ke dalam loyang berisi golden syrup
Sejukkan di dalam peti ais & siap untuk dinikmati.

Harga Pasaran = RM14
Postage Utk 1 Pack: RM6 SM / RM10 (SS)
Pos Isnin - Jumaat.

  whatsapp 0139185868

Tuesday, 6 January 2015

Kenali apa itu detoks dengan erti kata sebenar.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tadi pergi isi minyak di Shell. As usual, 20 liter ron 97. Dengar kata minyak turun harga kan. So, terus alert dengan harga yang bakal saya bayar . Teka berapa ?

Only RM42++. Tak ingat berapa sen. Beza lebih kurang RM7. Marvellous! Jimat banyak gila kot. Dahla guna ron97 jimat kilometer. Pastu turun pulak harga minyak. Ini baru dikatakan penjimatan berganda. Keh keh keh.

Tu bercakap pasal minyak. Memang la satu kegembiraan bila harga berkurang dengan meriahnya. Tapi bagaimana pulak dengan kotoran dan sisa sisa toksin dalam badan? Dah berkurang ke belum. Harga minyak turun naik bukan kerja kita nak kurangkan atau naikkan sesuka hati. Tapi toksin dalam badan tu memang kerja kita nak membuangnya. Orang lain tak dapat nak tolong tau !

Apa yang korang tahu pasal detoks. Mesti korang nak kaitkan dengan pembuangan air besar. Ada benarnya jawapan itu . Namun, masih banyak perkara lagi yang korang belum tahu tentang detoks. Detoks ada 3 jenis iaitu :
1. detoks usus
2. detoks hati
3. detoks darah

Hati sebagai penapis toksin dan racun dalam badan sudah semestinya memerlukan pembersihan berterusan.  Darah kita juga setiap hari diserang oleh pelbagai radikal bebas, berpunca daripada pemakanan, persekitaran dan gaya hidup .Oleh itu, kita harus mengambil langkah untuk memastikan darah kita bersih dan tidak menjadi tempat berkumpulnya radikal bebas tersebut. Radikal bebas sentiasa mahu melekat dengan sel darah yang tidak sihat, jadi penyakit senang menyerang tubuh kita. Contoh lain yang boleh memberi risiko kepada kebersihan darah ialah apabila salur darah ditimbuni oleh kolestrol lalu menyempitkan salur darah.  Usus juga menanggung beban yang tidak kurang hebatnya setiap hari. Pelbagai bahan buangan melekat di dinding usus bakal menjemput pelbagai penyakit, termasuklah masalah kulit, masalah bau badan, sembelit, masalah berat badan dan sebagainya.


Itulah serba sedikit tentang detoks . Bukan sekadar buang air besar sahaja.
Mulalah dari sekarang. Mungkin boleh mulakan dengan detoks darah. Saya syorkan, ALFAFA dan VIVIX untuk membantu darah tidak diserang oleh makhluk perosak. Bulan ni promosi terhebat 2 item ini.


sms/whatsapp/call: 013-9185868


facebook: simaasyamimi



Friday, 2 January 2015

Apa yang perlu ada dalam perhubungan ?

Speechless bila ada orang  cakap muka kita ada iras dengan partner kita. Keh keh keh.

Mula lah rasa nak ambik kepala partner letak sebelah kepala lepastu mengadap cermin. keh keh keh

Orang tua tua pernah cakap muka ada iras dengan partner, panjang jodoh. Wallahualam

Simaasyamimi + Hafizi = Ada iras ke ? Haha. Ada jugak la orang gitau ada iras.

Tak percaya sangat sebab bimbang sekadar nak ambik hati. keh keh keh

Tapi tak kisah la muka sama ke, muka cantik ke, muka handsome ke, muka suam suam kuku kaki ke, yang penting trust each other dan ikhlas serta jujur dalam hubungan.

Cinta semata mata tak kemana.  Cinta akan hilang begitu sahaja disebabkan hilang kepercayaan, tak ikhlas (tak cukup ikhlas) dan tak jujur.

Betul tak iols cakap ni? Sila angguk (arahan).

Walaupun bukannya pakar sangat bab bercinta ni tetapi ikut pengalaman sendiri dan orang orang sekeliling, inilah antara penguat kaih sayang dalam hubungan.

Next entry nak story pasal lelaki pulak. Apa yang lelaki tak suka. Bajet bajet expert sangat keh keh keh.




Sama ke idoksss? Haha. Give ur comment please! Haha padahal muka Hafizi sipi sipi je Kah kah kah.

Okay, lah bye bye.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

BIG PROMOTION JANUARY 2015 SHAKLEE


3 item kali ni Shaklee punya promosi. Gila tak gila hikhikhik.

Harga berganda ganda murah terutama Vivix. :)

Jom membeli belah bersama saya.

Whatsapp
013-9185868

Facebook
simaasyamimi

Thursday, 1 January 2015

2015

Assalamualaikum and hi !

Selamat tahun baru 2015. Macam mana dengan azam tahun lepas? Dah terlaksana belum? Yang tak terlaksana tu boleh continue tahun ni. Kejar sampai dapat ! Saya rasa saya tak tetapkan apa apa azam pun tahun lepas. Tahun ni saya ada azam. Azam yang saya dapat berdasarkan pengalaman sepanjang 2014. Betul la orang cakap pengalaman mengajar kita erti hidup. Memang betul betul celik mata. Buka minda. Buka hati. Sebelum cerita tentang azam. saya nak share tentang pengalaman sepanjang 2014 secara random.

1. Memang betul betul nak berubah dari segi pengurusan wang. Saya memang perlu saving untuk kes kes diluar jangkaan. Saya ni tak pernah pandai nak simpan duit dengan sebaik baiknya. Hujung bulan habis. Kadang kadang tak sampai hujung bulan dah habis. Sebab tu duit tak pernah nak cukup. Ada je nak belanja. Nak beli baju la, shawl la, kasut la yang paling parah produk kecantikan. Produk kecantikan ni parah sebelum tahun 2014. Masa tu saya kerja di Perodua. Tengah bulan dapat elaun. Kereta pun takde lagi. Bayar sewa rumah dan belanja makan untuk malam. Lunch Hafizi belanja keh keh keh. Kalau nak diikutkan memang boleh sangat nak saving masa tu. Tapi tak terfikir pun masa depan. Dapat duit enjoy. Bila dah ada kereta, baru tau langit tinggi tu tinggi ke rendah. Tapi still tak sedar diri jugak T_T. Bila time nak bayar insurans kereta pastu kereta problem,tayar pancit, loan tiap tiap bulan. Masa tu terkapai kapai cari duit. Uwaaaaaa! Memang gila. Susah macam mana pun saya takkan mintak duit kat parent. Malu. Dah kerja nak mintak duit apa lagi. Dahla duduk rumah free, makan free pastu nak mintak duit. memang tak la. Paling kritikal mintak kat adik. Hafizi pun saya takkan mintak.Bayangkan duit dari bisnes duit dari gaji boleh habiskan tiap tiap bulan. Kalau dapat sejuta pun tak guna kalau tak pandai saving. Kan kan kan?

Pengajaran : Saya memang nak seperate duit gaji untuk belanja dan saving sikit. Duit bisnes tak payah sentuh. Saving jugak. Ada jugak terbaca info allocation kepada 6 bahagian . Tapi saya tak buat lagi hihi. Masa baca tu december 2014. Lupa pulak nak allocate. Tapi masih belum terlambat keh keh keh.
Whatever it is, saya memang wajib saving tahun ini dan saat ini. Bukan setakat nak guna untuk belanja kahwin tapi untuk kebarangkalian yang akan terjadi tanpa diundang seperti tayar pancit (kena tukar tayar. sebiji tayar boleh beli ESP sebotol dengan harga pasaran. Haiyya), pastu kereta rosak, pastu adik adik mintak duit ke apa ke? Nak la jugak hulur. So penting saving untuk mengelakkan korang stress. Sakit jiwa bila takde duit ni uolls.

2.Tak boleh nak bergantung pada orang sangat. Means korang kena hadapi persiapan mental & fizikal yang kuat kalau orang yang korang mintak pertolongan tu lambat bertindak. Sebab tak semua yang sanggup susah senang bersama kita. Yang ni malas nak point sape sape. Tak baik. Hihihi. Kalau pasal kereta ,tak lain tak bukan mintak tolong Hafizi. Kalau kat rumah semestinya abah terchenta. Sebab orang laki je pakar bab automobil ni. Pompuan reti gelabah je. Saya ler tu.

Ini je la kot yang terpenting. Paling penting bab pengurusan kewangan. Kalau tak pandai jaga bukan keawan tapi kelaut. Aigoooooooo.

Okay babai