Nuffnang Ads

Wednesday, 16 December 2015

Jom kan sik ! Uwerkkkkk

 Assalamualaikum .

Hai uols...

Ibu aku orang Terengganu. Abah orang Pahang. Aku mix la kan? Hihi. Aku bernombor IC 11 kat tengah. Declare terus orang Terengganu. Dibesarkan pun memang di bumi Terengganu Draul Iman.

Aku sebenarnya ada la perasan orang orang Terengganu ni kalau up status kat fb or twitter or add caption kat instagram ada certain words yang aku rasa macam annoying. Aku bukan menyampah dengan dialek Terengganu tu. Sebab aku sendiri pun bertutur dalam dialek Terengganu dan Kelantan. Ibu orang besut (dialek ofkos tend to Kelantanese). Nak tau tak words apa aku yang tak suka tu. Contoh :

1. Jom makan sik ! / Jom kan sik !
Maksud : Jom makan nasik. 

2. Jom lik!
Maksud : Jom balik !

Ini lah yang biasa aku baca. Ada lagi kot cuma dah lupa. Aku tak tau la mungkin orang yang tulis camni memang jenis cakap camni. Sebab aku tak cakap macam ni. Aku cakap, ' Jom makang nasik / Jom make nasik. Takde short words macam tu. Macam geli puleks . Jangan condemn aku uols. Ni cuma apa yang aku rasa. Bagi aku tak kisah nak cakap dialek apa pon sebab aku sendiri banyak dialek aku cakap asalkan macam tak guna word hujung2 tu.

K, tata uols.