Nuffnang Ads

Sunday, 28 December 2014

Bantuan banjir ke Kelantan #prayforpantaitimur

Semalam terima mesej  daripada group WhatsApp tentang info derma untuk mangsa banjir.
Jom kita sama sama membantu walaupun sedikit tetapi sangat berharga bagi mereka. Menderma/menghulurkan bantuan bukan sahaja kita sudah kaya/berharta, kita yang biasa biasa ini pun boleh membantu setakat mana yang mampu.


PERHATIAN!
MESRA MALL dengan kerjasama Petronas Carigali Sdn Bhd dan DUN Kemasik sedang mengumpul sumbangan dari masyarakat untuk diagihkan kepada mangsa banjir di Kelantan. Sumbangan hendaklah diberikan di kaunter Concierge Mesra Mall bermula jam 10 pg hingga 10 malam. Sumbangan yang diperlukan mengikut kemudahan dan keperluan mangsa banjir iaitu :
- makanan yg siap untuk dimakan
- air mineral/bekalan air bersih
- wet tissue
- pampers
- tuala wanita
- pakaian yg masih boleh dipakai
- tuala/selimut
- ubat-ubatan (minyak yuyi, minyak angin, iodin, panadol etc)
Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi kami : 098649000. Mari ramai2 pakat tolong dia orang. Tolong neh.
SEBARKAN!

Saturday, 27 December 2014

Wordless saturday

Assalamualaikum dan selamat pagi dan selamat mengjankau ke tengahari.

Hari ini saya lalai lagi. Sekadar membaca info info banjir. Then, read the newest entries FatinLiyana blog. Sob sob sob T_T.

Walaupun hari ini saya half day je kat ofis ni. Ada lagi masa dalam sejam lebih untuk saya siapkan kerja terbengkalai iolls.

Wish me luck !


Friday, 26 December 2014

Banjir December 2014

 Musim banjir datang lagi. Tahun lepas saya turut merasai suasana banjir di tempat saya. Walaupun bukan menjadi mangsa banjir tetapi ada dikalangan rakan rakan sepejabat menjadi mangsa banjir dimana kawasan yang tidak pernah dinaiki air turut dinaiki air. Memang tiada preparation daripada mereka. Boleh dikatakan banyak barang barang berharga, perabot dan juga kenderaan musnah dan rosak akibat daripada banjir yang menimpa Kemaman tahun lepas. Saya sempat jugak meninjau kawasan yang dinaiki air. Menyibuk ! Hihi.
Paling tak boleh lupa bila ibu abah dan baby otw balik ke Kemaman tetapi stuck di Kuantan akibat banjir. Nasib baik ada adik lelaki di rumah saya. Kalau tidak, menggigil jawabnya. 

Kali ini tragedi yang sama berlaku sekali lagi. Pada mulanya, banjir berlaku di sebelah Kuala Terengganu. Di Kemaman hanya hujan lebat yang hanya berhenti sekejap sekejap. Alhamdulillah tidak ada banjir yang berlaku. namun. mangsa mangsa banjir tahun lepas tetap membuat persediaan awal (menurut sumber sumber yang boleh dipercayai). Kuasa Allah siapa yang tahu. Banjir terjadi lagi . Penduduk Kemaman tidak begitu kalut kerana mereka sudah get ready daripada awal. Namun tetap berwaspada bimbang jika berlaku lebih teruk dari sebelumnya. Kemudian, disusuli pula dengan berita di Kelantan dan Pahang yang ditimpa banjir. Kelantan terjejas teruk. Boleh dikatakan seluruh negeri Kelantan lumpuh. Pagi ini, mendapat berita dari upline SHAKLEE saya rumahnya di kampung turut dinaiki air. Sepanjang hidup ini, ini adalah yang pertama. AllahuAkbar!

Saya juga terbaca status di facebook daripada 2 orang guru saya yang pernah mengajar saya ketika di MRSM Kuala Krai. Cikgu Rosnizam dan cikgu Irwaida dan suami Cikgu Aminee. Bergenang air mata melihat sekolah yang pernah menjadi rumah kedua saya dulu ditimpa musibah. Sedih, pilu semuanya bercampur baur. Menurut status facebook cikgu Irwaida mereka sekeluarga sempat berpindah ke tempat yang lebih selamat. Kelihatan gambar cikgu Aminee sempat menolong jiran jiran di Kuarters guru mengangkat barang ke tempat yang lebih tinggi. Dan menurut cikgu Zam, kereta wiranya tidak dapat diselamatkan. Lebih kurang 7 buah kereta yang tidak dapat diselamatkan. Cikgu Zam tiada semasa kejadian kerana balik kampung di Pahang.

Sedih bertambah sedih bila melihat status rakan rakan yang berada di Kelantan ataupun merupakan orang Kelantan tetapi tidak dapat balik dan lagi menyedihkan bila tidak dapat dihubungi. Semoga senuanya tabah dan sentiasa memanjatkan doa kepadaNya. Sama samalah kita berdoa dan membuat solat hajat agar semuanya kembali seperti sediakala. Ada hikmah disebalik semua yang berlaku.


















Monday, 22 December 2014

Great People.

Nak cakap sikit. Saya rasa lebih bermotivasi pagi ni. Dunno why . One of the reason is I am surrounded by great people. *feeling blessed

Motivasi weh bila orang orang macam ni ada. Kena tempias. Diharap tempias tu kena pada saya. Insan kerdil yang baru nak merangkak mengenal dunia walaupun dah berusia 25 tahun .*i've just turned 25 on November ago :p

Sekian dari saya hihi.

p/s: nak jana pendapatan sampingan boleh contact saya : 0139185868


Alkisahnya semalam. RAIN DECEMBER

Kerja gila semalam adalah jalan jalan dalam hujan lebat. Takde la jalan jalan sambil mandi hujan. Dengan kereta tetapi risiko bahaya banjir memang tinggi. Buatnya stuck tengah jalan macam tahun lepas. Padan muka. Kuantan -Kemaman tahun lepas memang dahsyat banjirnya.

Masuk mall pergi tengok wayang. Nak tengok Manisnya Cinta yang orang dok cakap sangat best sangat tu. Tapi not available. T_T . Frustnya. Layan The Hobbit je .Tu je paling awal. Lepas movie nak pergi cari shawl. Cakap dengan Hafizi cancel jela. Next time je la cari shawl. Hujan lebat weh, memang tak mampu la nak shopping. Fikiran dah tak tenang.

Sebelum balik pergi tapau KFC. Pastu balik rumah masing masing. Hahaha. Sweet sangat perjumpaan semalam. Kehkehkeh...

Okay korang, nak buat kerja dulu. Hati hati la bagi korang yang tinggal kat area area banjir. Pada mangsa banjir bertabahlah. Saya tau berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Hmmm. Doa yang terbaik je k? Ini semua kerja Allah :)
semoga jalan ni cepat cepat dibaiki. kesian kat penduduk setempat

Saturday, 20 December 2014

STRESS

Rajinnya saya update blog. Hihi. Ada lagi entry untuk kali ini. :)

Saya seorang yang simple and not complicated. Senang nak jaga la orang cakap. Hihi.

Tapi bila dengan Hafizi. Saya jadi agak mengada ngada sikit. Sometimes, I thought I am bit annoying. Hmmmm. Suspicious pon agak terukjugak.Fikir bukan memang selalu. Cemburu buta pun ya jugak. Hihi (giggles).

Tapi dia baik sebenarnya. Caring. Bukan dengan saya je tapi dengan family especially his mom. Good boy! Kalau setakat caring dengan awek je macam tak menjamin apa apa pun.

Pernah stress sebab dok fikir bukan bukan. Pastu gaduh tak tau apa motif. Pastu buat status kat fb promote b complex untuk hilang stress. Keh keh keh.

Walaupun tengah stress tapi SHAKLEE ni membantu saya untuk lebih positif jugak. Kalau dok meroyan kat status fb, macam tak sesuai pulak. Konon jual suplemen anti stress tapi kau maki maki kat timeline. Bukan hipokrit tapi saya cuba jadi yang terbaik. Sentiasa berusaha untuk masa depan.

Kesimpulannya, jangan stress stress sebab benda kecik atau yang tak datang faedah. Tambah dosa adalah kot.

Tapi ramai ibu ibu yang ambil b complex untuk redakan ketegangan. Yelah kan mana nak fikir pasal kerja, pasal anak anak pasal suami. Mungkin kadangkala tertekan. So, jangan bimbang bekalkan b complex dimana jua anda berada;)

Alang alang dah cerita pasal stress meh saya story sikit pasal b complex shaklee ni.

Apakah manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12 ?



Vitamin B1

Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B6
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA



Vitamin B12

Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut

Manfaatnya :

  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga 

    Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B?
    Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:
     
    • Lemah sistem saraf
    • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
    • Pembentukan sel abnormal
    • Mengakibatkan anemia
    • Masalah depresi (tekanan perasaan)
    • Kehilangan daya memori
    • Cepat letih
    • Sesak nafas
    • Insomnia
    • Kurang fokus dan konsentrasi
    • Mudah tersinggung
     Korang mungkin kekurangan vitamin jika asyik mengalami simptom simptom kat atas ni. Take action now !

Boleh hubungi saya untuk jana pendapatan atau memerlukan suplemen 013-9185868

FACEBOOK : simaasyamimi  CLICK HERE

Friday, 19 December 2014

Penyakit

Sekarang musim hujan dan banjir. Walaupun rumah saya banjir, saya terpaksa update jugak tentang banjir kerana jalan saya nak lalu ulang alik pergi kerja tu memang tiap tipa tahun naik air. Aigoo. (lap peluh walaupun jari jemari kesejukan). Penyakit pun senang menyerang bila tiba musim banjir melalui air. Bagi yang ada anak anak tu jangan la dok biar je main air. Risiko lemas tu memang tinggi. Tak lemas penyakit pulak datang. Air tu entah mana mana datang kan.

Imunisasi perlu tinggi untuk halang tubuh kita mudah diserang penyakit. Macam mana tu nak tingkatkan sistem imun kita. Kena hujan sikit dah demam. Opismet bersin, terus berjangkit. Memang kita tak boleh lari dengan persekitaran yang sebegitu sebab kita tinggal bermasyarakat. Kerja pun bermasyarakat jugak. Bermasyarakat di dalam opis. Pastu ditambah pulak Malaysia ni adalah negara khatulistiwa dimana panas dan lembap sepanjang tahun. Maknanya hujan dan panas tu memang normal.

Saya memang tak akan demam kalau sebab hujan. Bukan nak berlagak tetapi distory telling sendiri oleh ibu daripada kecik lagi saya memang takkan demam disebabkan hujan. Demam sebab musim atau jangkit dengan orang terutama family. Saya tak suka demam tau walaupun penyakit yang kita dapat tu merupakan salah satu cara untuk menghapus dosa dosa kita. Wallahualam.

Daripada Ibn Abbas r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : “Ada dua nikmat yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan waktu lapang.” (Riwayat Bukhari)

*Orang yang beriman, apabila ditimpa sesuatu musibah atau penyakit, dia akan tetap bersyukur dan semakin akrab dengan Allah. Kerana dia tahu, sakitnya itu boleh menghapus dosa-dosanya yang lalu. Dia sentiasa berbaik sangka dengan Allah.
Sekiranya iman seseorang itu kuat, maka cubaan dan ujian yang menimpanya juga berat.

Walaubagaimanapun kita harus jaga kesihatan kita supaya kita dapat lakukan aktiviti seharian dengan teratur, sempurna dan aktif. Bila badan dah lemau. Mulalah moyok, muncung, pucat lesi etc. Apalagi mintak mc bagi yang bekerja. Cuti memang best tapi kalau badan sakit dok terperuk dalam bilik jela jawabnya. So, apa yang best? Hmmm

Saya ni bukannya pandai sangat bab bab jaga kesihatan dan pemakanan. Main hentam keromo jugak. Hihi. Tapi saya ambil langkah bijak dengan mengambil vitamin c plus SHAKLEE sebagai perisai. Memang terbaik kerana saya susah nak demam. Demam pun dalam masa satu hari je. Bila badan rasa lain macam memang saya akan ambil 2 biji terus . Itu dulu. Sekarang memang wajib setiap hari telan 2 biji vitamin c plus disamping bagus untuk kulit ianya bagus untuk imunisasi.

Jadi ,tak payah lagi la kita nak ambil paracetamol yang sudah diketahui umum ada risiko di kemudian hari jika diambil secara berlebihan.

TIPS: Patahkan vitamin c kepada 2 bahagian supaya kadar penyerapan vitamin c dalam tubuh kita.

Nutriferon juga bagus untuk imun . Saya story for the next entry okay ;)

No paracetamol


Vitamin C plus shaklee mengandungi 180 biji dalam satu botol. Jika diambil sebji sehari bermakna selama 6 bulan boleh menikmatinya dalam satu botol dalam satu harga. Terbaik dan menjimatkan.
gambar banjir besar di Kemaman tahun lepas Hihi

Buat apa pon boleh bila...

" Bangun lambat. Nanti kahwin entah macam mana ? "
" Cuba bangun pagi tu awal sikit walaupun weekdays. Kena biasakan sebelum kahwin."
" Balik kerja terus melepak depan tv. Macam mana nak kahwin. "

Pernah tak alami situai dimana kena sound macam ni? Arghhhh! Stress jugak.
Saya selalu kena bebel dengan ibu. Bukan tak suka atau niat nak lawan cakap ibu. Tak nak jadi anak derhaka, Si Tanggang tapi kurang setuju sikit la. Hihi.

Memang betul itu tujuan bagi nasihat TAPIIIIII jangan lah cuba cuba nak kaitkan dengan kahwin. T_T .

Pendapat saya sendiri, kita boleh sesuaikan situasi dengan keadaan semasa. Contoh berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Contoh 1 : Sewaktu study kat universiti dulu, saya ada penyakit bangun lambat. Sebab tidur lambat. Keh keh keh. Kelas pukul 8 pagi. Kadang kadang terPONTENG jua. Tapi bila satu kelas ni , lecturer kitorang akan kurangkan merit kalau lambat atau erti kata sebenar tak datang terus. Walaupun tak mampu bangun pagi tapi cuba gagahkan jua. Bila masuk satu tahap kena buat latihan industri (praktikal) kat sbuah audit firm maksudnya saya dah kena get ready dengan alam pekerjaan. Nak tak nak saya kena bangun awal. Tak mau la lewat ke tempat kerja walaupun praktikal je kan?

See! Boleh je saya buat something yang saya rasa Ya Allah malasnya nak bangun pagi. Lebih lebih lagi masa 'cuti wajib tak solat'. Haha.

Contoh 2 : Balik kerja adalah paling malas nak bergerak. Nak buat itu dan ini. That's why dengan jayanya saya suka lepak depan tv. Tapi bila saya tengok kain bertimbun timbun dan lantai bilik berdebu memang mood nak jadi maid tu 99.99% dan terus buat apa yang patut.

Contoh 3 : My colleagues dah kahwin semuanya . Dulu macam saya jugak malah lagi malas pun ada. Tapi bila dah kahwin dorang berjaya buktikan dorang pun boleh jadi isteri dan ibu mithali walaupun balik lewat petang. Siap boleh buat breakfast. Balik kerja masak lagi untuk dinner. Tambah rajin bila ada breadmaker jenama NOXXA , siap buat pizza dan roti lagi sebelum tidur. Keh keh.

Kesimpulannya, apabila kita dah ada tanggungjawab kita mesti boleh handle situasi . Tak kisah la lambat ke cepat ke asalkan kita pandai sesuaikan mengikut keadaan. Saya rasa boleh. Yakin boleh !

Kalau tak tahan dengar leteran leteran boleh je nak ubah dari sekarang habit korang tu. Ngeh ngeh. Mana tau kot kot korang memang tak mampu nak ubah sesuatu yang baru (ini parah !) boleh try ostematrix dimana ianya bagus untuk meringankan stress seperti berikut :

1. mengimbangi tekanan darah
2. memelihara denyutan jantung
3. impuls saraf
4. penenang saraf
5. menggalakkan tidur selesa
6. memperbaiki jantung berdebar
7. gementar
8. mimpi buruk dan stress
9. memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.



Tiada alasan lagi untuk rasa lenguh lenguh, tidur tak lena dan tak cukup tidur.
Bagus diambil sebelum tidur. Bila bangun daripada tidur dijamin segar bugar.
Bagus untuk surirumah sepenuh masa atau ibu ibu bekerja khususnya.

Untuk menjana pendapatan boleh sms/whatsapp/call 013-9185868

-

Thursday, 18 December 2014

Homemade Pizza

Assalamualaikum. Hai semua.
Rasanya lama sungguh menyepi sebagai blogger. Blogger sangat ke? Hihi.

Kali ini saya nak berkongsi pasal makanan. Wow! Simaasyamimi berkongsi resipi. T_T
Saya ambil resipi daripada blog ABM .Tapi ada ubah sikit ikut creativity dan bahan yang ada.
Kononnya nak belajar la masak masak ni. Tapi iols lagi tertarik nak cuba baking buat pizza or western food ni sebab proses simple. Mihmihmih. Dasar pemalas. Masakan melayu memang terbaik sebab saya jenis suka makan nasi. Tapi tak pandai masak . Okay okay berbalik pada topik. Dah lama sebenarnya buat pizza ni. Lepas sehari ke sehari nak update.Tak update update jugak. Ada masa sikit ni saya curi sikit nak tunjuk pizza saya ni.

Saya bawak pergi ofis dan bagi kat Hafizi . Sedap tak sedap belakang kira. Yang penting try. Tapi saya dah janji dengan Kak Su .Kalau best nak bawak opis. Kalau tak best simpan kat rumah je. Begitu jugak janji ku pada Hafizi. Kahkah.

Happy sebab pizza mendapat pujian. Hafizi havoc giler puji. Kalau Hafizi puji boleh percaya la 90% sebab dia ni kalau tak suka dia complaint je . Orang macam ni senang kita nak percaya samaada pujian atau kutukan. T_T

Ini pizza yang dah siap. Tak menarik sangat presentation tapi rotinya lembut.

Target point !

Assalamualaikum .

Mood menulis datang kembali. Turun naik pasang surut. Haha. Semalam final AFF Suzuki antara Thailand dan Malaysia. Havox status laman sosial pung pang pung pang pasal player Thailand. Saya pun ada jugak usha usha .Eye spot pada coach diorang. Haha .Memang handsome . Ingatkan saya sorang je perasan ,rupanya ramai jugak yang cakap macam tu. Haha . Walaupun Harimau Malaya tewas ditangan Thailand tetapi trending tetap pada kekacakan player Thailand. Kah kah kah. Pagi ini bersepah dok cerita pasal player jersi No 7. Apa ntah namanya. Pelik pelik nama diorang nih. Lidah melayuku memang susah nak menyebutnya apatah lagi mengeja. (gelak gedik tutup mulut pakai tangan) .

Sebenarnya, bukan nak cerita pasal bola. Nak cerita tentang motivasi yang saya dapat pada hari ini. Tentang bisnes. Bagaimana nak memulakan bisnes dengan sekecil kecil tindakan. Antara yang menarik. Berjual beli di Mudah.my atau e-bay. Tahu website ni wujud setelah sekian lama tetapi hanya tau cari peluang peluang kerja yang melambak lambak. Bila dah terbaca point ni, memang saya terus dapat idea apa yang patut dibuat . Korang ? Hmmm. Saya akan bertindak melalui point ini. Wish me luck !

Emmm lagi panjang paragraph bola daripada tujuan asal menulis entry ni. Keh keh keh