Nuffnang Ads

Saturday, 16 June 2012

KERBAU YANG HENSEM?

Assalamualaikum.
Hai korang.
Kali ni aku nak bagitau something yang kurang sopan pasal aku lately.
Respon aku kalau tengok orang tu hensem ke cantik ke buruk ke mesti hiperbola sikit. Contoh~ Hensem nya kerbau ni! Maksudnya bukan kerbau tu yang mempunyai rupa paras yang macho lagi bergaya.Kerbau tu ekceli manusia biasa. Kalau korang nak tahu kerbau tu menunjukkan mamat tu hensem giler.Tapi pujian aku tu sangatlah keterlaluan sehingga manusia pon dipanggil kerbau.Tapi kalau bunyi kerbau agak sopan sikit berbanding apabila ditranslate ke dialek negeri aku. Haha.
Sila hayati kerbau yang hensem di bawah ni



Wednesday, 13 June 2012

Supervisor cari pasal

Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh.

Hai semua.
Harini aku nak tulis pasal ketidakpuasan hati aku kat supervisor kat ofis aku ni.Aku under satu kerja dgn dia. Mula mula aku rasa okay je dia ni. Tapi dia agak sinis. Aku terima je sebab bagi aku tu salah satu dugaan dan cabaran yang aku kena hadapi kat tempat praktikal aku ni. Memang cerewet kerja under dia ni. Tapi aku buat buat tak kisah sebab aku tahu aku budak praktikal je.Kerja mana mana pun memang adat la kena marah. Kadang kadang aku balik rumah nangis sebab sangat stress. Salah satu sebab pasal dia tapi aku sedapkan hati aku aku nanges sebab kerja banyak sangat. Lepas setel kerja under dia, aku rasa sangat lega.

Lepas aku setel kerja dgn dia barula aku tahu ada la beberapa org yang tak berapa nak puas hati dgn dia ni.Logikla org tak puas hati.Perangai hipokrit sapa suka. Tak cukup dgn hipokrit ,suka paksa paksa orang pulak tu. Masa dia jadi supervisor aku dulu memang selalu je kena marah .Sindir memang sangat banyak la.aku tahan sampai aku dah naik lali dgn sindiran dia tu.

Semalam aku bengang sebab kerja aku dah 95% siap.Tiba tiba dia tanya pasal profit company yang tengah aku audit tu. Dia cakap ada adjustment .Selamba je cakap dia lupa nak bagitau aku awal2. Dia tak puas hati ke aku buat audit tu kejap je. Korang bayang kerja dah 95% siap tapi bila ada adjustment, almost kena adjust. Supervisor yang handle aku untuk kerja ni pon baru tahu jugak.Memang bengang jugak la dia. Aku ni berjuta2 kali bengang .Dah la kena tunggu bos aku discus dgn bos satu lagi pasal kerja aku ni.Nak tunggu betul betul confirm tak bergerak la kerja aku. Siap lambat bos jugak marah aku.Sepatotnya inform la aku awal2 .Macam saje je ckp tak ingat.Bukannya dia tak eprnah tanya pasal kerja aku tu.Nape semalam bila supervisor aku tu nak review baru dia nak cakap kena adjust.

Tolong r jangan buat macam tu kat aku.Dia nak sindir aku ke marah ke memang aku kisah .Tapi lantak r yang tu aku boleh jgk pekakkan telinga tapi ni libatkan kerja aku.Panas r. Semua nak cepat tapi jadi lambat pon sebab dia jugak.Memang gila tak sabar nak blah dari ofis ni.Kalau tak fikir aku ni praktikal dah lama aku cabut.Tak tahan wo kerja audit ditambah dgn environment yang kurang menyenangkan.


Sunday, 3 June 2012

Takut.

Assalamualaikum.

Aku share bilik dengan adik aku yang umur doblas tahun. Bila dah share bilik ni memang crowded la sikit.Aku selalu berangan nak pindah bilik satu lagi.Tapi tak jadi jadi pon Sebab banyak kerja la pulak nak alih alih barang semua.Adik aku ni selalu buat sepah dalam bilik sebab tu aku menyampah.
Semalam aku tidur sorang sorang.Tiba tiba rasa takut lak.Sebab gelap.Aku tade table lamp yang comel.So aku bukak lampu henset sampai pagi.Aku nak bukak lampu tak syok pulak tidur.So aku tabahkan tidur dengan mengcover muka aku dengan comforter berbekalkan lampu henset yang nak tak nak menyala.Akhirnya aku tidur lena sampai pagi.
Moral of the story, aku kena bersedia mental fizikal untuk mepunyai bilik sndiri.

p/s : Bilik tersebut bukan bilik aku walaupun bilik aku jugak ada unsur2 pink dan terdapat kalendar berwajah Lee Sung Gi di dinding. Korang dah tahu la kan? Haha

Jom makan !

Assalamualaikum.
Harini dah dua hari dok rumah dengan adik aku .Berdua je tanpa mak aku yang selalu serve makanan untuk kitorang melantak.Semalam terasa keinginan membuak buak nak masak.Okay hiperbola je.Aku try la tanya Encik Google cane cara nak masak ayam masak halia.Wah selera besar nak masak pelik pelik.

Dengan tak berapa pantas pergi dapur selongkar peti ais yang bermacam macam saiz mencari tepung jagung.Tepung jagung ni salah satu ramuan turun temurun nak masak ayam masak halia ni.Sebenarnya aku tak tahu nak beza pon mana satu halia mana satu lengkuas.Haha.Tu tak penting.Lagi penting aku tak jumpa tepung jagung.Yang ada cuma tepung gandum blue key ,tepung ubi kayu dan tepung beras.Terkubur harapan nak masak resipi ayam ada halia haha.

Aku pon bertukar fikiran untuk masak lauk yang beunsurkan masak merah.Tak kisah la ayam ke udang ke asal kuah dia merah.Konfiden level aku kurang nak masak kuah merah sebab tak pernah buat pon sebelum ni.Aku tak kisah kalau aku makan tak sedap.Kesian pulak kat adik aku kalau rasa kuah macam rasa air lada.Disebabkan sebelum ni aku pernah masak ayam masak kicap.Dan terbukti kesedapan air tangan aku yang disahkan sendiri oleh mak aku, so tanpa teragak agak aku masak  ayam masak kicap.Aku rasa terlebih masin aku tambah air so cair sikit la.Sepatutnya aku kena tumis bawang dulu sebelum masukkan kicap dan sos tiram .Terpaksa la aku keluarkan dulu kuah yang berisi kicap tu untuk tumis bawang dulu.Haha.Mau tak kena sindir dengan mak aku kalau dia tahu gaya masakan aku amat style.Haha.

Ayam masak kicap dah setel.Impian untuk masak masakn berunsur kuah merah tetap tidak terkubur begitu sahaja.Aku tengok ada udang dalam freezer.So resipi aku masa tu adalah udang masak merah.Aku campak je apa yang patut dalam kuali.Aku try macam dah okay la untuk aku makan.Kalau kucing nak makan pon komfem tak tercekik.Punya lah gedik aku pergi masukkan sos tomato dalam kuali.Nak kata banyak tak nak kata sikit pon tak jugak. Rasa pon agak kepelikan.Tpi masih sesuai nak dimakan.Untuk hilangakn rasa tomato tu aku campur dengan sambal bilis yang mak aku letak dalam saji bertujuan untuk makan nasi lemak.Udang masak merah aku tu pon rasa sedikit kebilisan. Haha konon dah taknak makan nasi lemak yang mak aku masak before dia meninggalkan aku dan adik kat rumah ni yang mapu makan untuk dua hari.Mak aku je buat camtu sebab dia tahu anak dara dia sorang ni tak berapa nak mengancam bila berada di dapur Haha.

Whatever it is, kenyang jugak aku dan adik aku pada hari semalam.


Nah udang masak merah dan ayam masak kicap
yang telah di google haha.Lupa nak ambik gambar semalam sebab sangat kebulur

Saturday, 2 June 2012

Bosannnn

Harini paling bosan ,sunyi, sepi dalam hidup aku.NYESAL giler tak ikot parent aku balik kg.
Kononnya harini aku nak gi ofis siapkan kerja.Aku dah planning awal2 la kononnya.Semalam masa layan Personal Taste tiba tiba rasa tanak pergi ofis lak.Tidur pon dalam dilema.Bangun pagi dalam dilema lagi.90 % otak aku mengatakan aku tak perlu pergi kerja.Nak balik kg pon malas.Padahal sempat je kalau packing.Parent aku pon ada kat rumah lagi masa tu.
Tapi nak wat cane nasi dah jadi bubur.Aku stay kat rumah dan tak tahu nak buat aktiviti apa.
Ada adik laki aku sorang je kat rumah ni.Lain kalu dah tobat tanak ditinggal kan lagi.