Nuffnang Ads

Sunday, 28 December 2014

Bantuan banjir ke Kelantan #prayforpantaitimur

Semalam terima mesej  daripada group WhatsApp tentang info derma untuk mangsa banjir.
Jom kita sama sama membantu walaupun sedikit tetapi sangat berharga bagi mereka. Menderma/menghulurkan bantuan bukan sahaja kita sudah kaya/berharta, kita yang biasa biasa ini pun boleh membantu setakat mana yang mampu.


PERHATIAN!
MESRA MALL dengan kerjasama Petronas Carigali Sdn Bhd dan DUN Kemasik sedang mengumpul sumbangan dari masyarakat untuk diagihkan kepada mangsa banjir di Kelantan. Sumbangan hendaklah diberikan di kaunter Concierge Mesra Mall bermula jam 10 pg hingga 10 malam. Sumbangan yang diperlukan mengikut kemudahan dan keperluan mangsa banjir iaitu :
- makanan yg siap untuk dimakan
- air mineral/bekalan air bersih
- wet tissue
- pampers
- tuala wanita
- pakaian yg masih boleh dipakai
- tuala/selimut
- ubat-ubatan (minyak yuyi, minyak angin, iodin, panadol etc)
Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi kami : 098649000. Mari ramai2 pakat tolong dia orang. Tolong neh.
SEBARKAN!

Saturday, 27 December 2014

Wordless saturday

Assalamualaikum dan selamat pagi dan selamat mengjankau ke tengahari.

Hari ini saya lalai lagi. Sekadar membaca info info banjir. Then, read the newest entries FatinLiyana blog. Sob sob sob T_T.

Walaupun hari ini saya half day je kat ofis ni. Ada lagi masa dalam sejam lebih untuk saya siapkan kerja terbengkalai iolls.

Wish me luck !


Friday, 26 December 2014

Banjir December 2014

 Musim banjir datang lagi. Tahun lepas saya turut merasai suasana banjir di tempat saya. Walaupun bukan menjadi mangsa banjir tetapi ada dikalangan rakan rakan sepejabat menjadi mangsa banjir dimana kawasan yang tidak pernah dinaiki air turut dinaiki air. Memang tiada preparation daripada mereka. Boleh dikatakan banyak barang barang berharga, perabot dan juga kenderaan musnah dan rosak akibat daripada banjir yang menimpa Kemaman tahun lepas. Saya sempat jugak meninjau kawasan yang dinaiki air. Menyibuk ! Hihi.
Paling tak boleh lupa bila ibu abah dan baby otw balik ke Kemaman tetapi stuck di Kuantan akibat banjir. Nasib baik ada adik lelaki di rumah saya. Kalau tidak, menggigil jawabnya. 

Kali ini tragedi yang sama berlaku sekali lagi. Pada mulanya, banjir berlaku di sebelah Kuala Terengganu. Di Kemaman hanya hujan lebat yang hanya berhenti sekejap sekejap. Alhamdulillah tidak ada banjir yang berlaku. namun. mangsa mangsa banjir tahun lepas tetap membuat persediaan awal (menurut sumber sumber yang boleh dipercayai). Kuasa Allah siapa yang tahu. Banjir terjadi lagi . Penduduk Kemaman tidak begitu kalut kerana mereka sudah get ready daripada awal. Namun tetap berwaspada bimbang jika berlaku lebih teruk dari sebelumnya. Kemudian, disusuli pula dengan berita di Kelantan dan Pahang yang ditimpa banjir. Kelantan terjejas teruk. Boleh dikatakan seluruh negeri Kelantan lumpuh. Pagi ini, mendapat berita dari upline SHAKLEE saya rumahnya di kampung turut dinaiki air. Sepanjang hidup ini, ini adalah yang pertama. AllahuAkbar!

Saya juga terbaca status di facebook daripada 2 orang guru saya yang pernah mengajar saya ketika di MRSM Kuala Krai. Cikgu Rosnizam dan cikgu Irwaida dan suami Cikgu Aminee. Bergenang air mata melihat sekolah yang pernah menjadi rumah kedua saya dulu ditimpa musibah. Sedih, pilu semuanya bercampur baur. Menurut status facebook cikgu Irwaida mereka sekeluarga sempat berpindah ke tempat yang lebih selamat. Kelihatan gambar cikgu Aminee sempat menolong jiran jiran di Kuarters guru mengangkat barang ke tempat yang lebih tinggi. Dan menurut cikgu Zam, kereta wiranya tidak dapat diselamatkan. Lebih kurang 7 buah kereta yang tidak dapat diselamatkan. Cikgu Zam tiada semasa kejadian kerana balik kampung di Pahang.

Sedih bertambah sedih bila melihat status rakan rakan yang berada di Kelantan ataupun merupakan orang Kelantan tetapi tidak dapat balik dan lagi menyedihkan bila tidak dapat dihubungi. Semoga senuanya tabah dan sentiasa memanjatkan doa kepadaNya. Sama samalah kita berdoa dan membuat solat hajat agar semuanya kembali seperti sediakala. Ada hikmah disebalik semua yang berlaku.


















Monday, 22 December 2014

Great People.

Nak cakap sikit. Saya rasa lebih bermotivasi pagi ni. Dunno why . One of the reason is I am surrounded by great people. *feeling blessed

Motivasi weh bila orang orang macam ni ada. Kena tempias. Diharap tempias tu kena pada saya. Insan kerdil yang baru nak merangkak mengenal dunia walaupun dah berusia 25 tahun .*i've just turned 25 on November ago :p

Sekian dari saya hihi.

p/s: nak jana pendapatan sampingan boleh contact saya : 0139185868


Alkisahnya semalam. RAIN DECEMBER

Kerja gila semalam adalah jalan jalan dalam hujan lebat. Takde la jalan jalan sambil mandi hujan. Dengan kereta tetapi risiko bahaya banjir memang tinggi. Buatnya stuck tengah jalan macam tahun lepas. Padan muka. Kuantan -Kemaman tahun lepas memang dahsyat banjirnya.

Masuk mall pergi tengok wayang. Nak tengok Manisnya Cinta yang orang dok cakap sangat best sangat tu. Tapi not available. T_T . Frustnya. Layan The Hobbit je .Tu je paling awal. Lepas movie nak pergi cari shawl. Cakap dengan Hafizi cancel jela. Next time je la cari shawl. Hujan lebat weh, memang tak mampu la nak shopping. Fikiran dah tak tenang.

Sebelum balik pergi tapau KFC. Pastu balik rumah masing masing. Hahaha. Sweet sangat perjumpaan semalam. Kehkehkeh...

Okay korang, nak buat kerja dulu. Hati hati la bagi korang yang tinggal kat area area banjir. Pada mangsa banjir bertabahlah. Saya tau berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Hmmm. Doa yang terbaik je k? Ini semua kerja Allah :)
semoga jalan ni cepat cepat dibaiki. kesian kat penduduk setempat

Saturday, 20 December 2014

STRESS

Rajinnya saya update blog. Hihi. Ada lagi entry untuk kali ini. :)

Saya seorang yang simple and not complicated. Senang nak jaga la orang cakap. Hihi.

Tapi bila dengan Hafizi. Saya jadi agak mengada ngada sikit. Sometimes, I thought I am bit annoying. Hmmmm. Suspicious pon agak terukjugak.Fikir bukan memang selalu. Cemburu buta pun ya jugak. Hihi (giggles).

Tapi dia baik sebenarnya. Caring. Bukan dengan saya je tapi dengan family especially his mom. Good boy! Kalau setakat caring dengan awek je macam tak menjamin apa apa pun.

Pernah stress sebab dok fikir bukan bukan. Pastu gaduh tak tau apa motif. Pastu buat status kat fb promote b complex untuk hilang stress. Keh keh keh.

Walaupun tengah stress tapi SHAKLEE ni membantu saya untuk lebih positif jugak. Kalau dok meroyan kat status fb, macam tak sesuai pulak. Konon jual suplemen anti stress tapi kau maki maki kat timeline. Bukan hipokrit tapi saya cuba jadi yang terbaik. Sentiasa berusaha untuk masa depan.

Kesimpulannya, jangan stress stress sebab benda kecik atau yang tak datang faedah. Tambah dosa adalah kot.

Tapi ramai ibu ibu yang ambil b complex untuk redakan ketegangan. Yelah kan mana nak fikir pasal kerja, pasal anak anak pasal suami. Mungkin kadangkala tertekan. So, jangan bimbang bekalkan b complex dimana jua anda berada;)

Alang alang dah cerita pasal stress meh saya story sikit pasal b complex shaklee ni.

Apakah manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12 ?



Vitamin B1

Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B6
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA



Vitamin B12

Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut

Manfaatnya :

  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga 

    Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B?
    Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:
     
    • Lemah sistem saraf
    • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
    • Pembentukan sel abnormal
    • Mengakibatkan anemia
    • Masalah depresi (tekanan perasaan)
    • Kehilangan daya memori
    • Cepat letih
    • Sesak nafas
    • Insomnia
    • Kurang fokus dan konsentrasi
    • Mudah tersinggung
     Korang mungkin kekurangan vitamin jika asyik mengalami simptom simptom kat atas ni. Take action now !

Boleh hubungi saya untuk jana pendapatan atau memerlukan suplemen 013-9185868

FACEBOOK : simaasyamimi  CLICK HERE

Friday, 19 December 2014

Penyakit

Sekarang musim hujan dan banjir. Walaupun rumah saya banjir, saya terpaksa update jugak tentang banjir kerana jalan saya nak lalu ulang alik pergi kerja tu memang tiap tipa tahun naik air. Aigoo. (lap peluh walaupun jari jemari kesejukan). Penyakit pun senang menyerang bila tiba musim banjir melalui air. Bagi yang ada anak anak tu jangan la dok biar je main air. Risiko lemas tu memang tinggi. Tak lemas penyakit pulak datang. Air tu entah mana mana datang kan.

Imunisasi perlu tinggi untuk halang tubuh kita mudah diserang penyakit. Macam mana tu nak tingkatkan sistem imun kita. Kena hujan sikit dah demam. Opismet bersin, terus berjangkit. Memang kita tak boleh lari dengan persekitaran yang sebegitu sebab kita tinggal bermasyarakat. Kerja pun bermasyarakat jugak. Bermasyarakat di dalam opis. Pastu ditambah pulak Malaysia ni adalah negara khatulistiwa dimana panas dan lembap sepanjang tahun. Maknanya hujan dan panas tu memang normal.

Saya memang tak akan demam kalau sebab hujan. Bukan nak berlagak tetapi distory telling sendiri oleh ibu daripada kecik lagi saya memang takkan demam disebabkan hujan. Demam sebab musim atau jangkit dengan orang terutama family. Saya tak suka demam tau walaupun penyakit yang kita dapat tu merupakan salah satu cara untuk menghapus dosa dosa kita. Wallahualam.

Daripada Ibn Abbas r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : “Ada dua nikmat yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan waktu lapang.” (Riwayat Bukhari)

*Orang yang beriman, apabila ditimpa sesuatu musibah atau penyakit, dia akan tetap bersyukur dan semakin akrab dengan Allah. Kerana dia tahu, sakitnya itu boleh menghapus dosa-dosanya yang lalu. Dia sentiasa berbaik sangka dengan Allah.
Sekiranya iman seseorang itu kuat, maka cubaan dan ujian yang menimpanya juga berat.

Walaubagaimanapun kita harus jaga kesihatan kita supaya kita dapat lakukan aktiviti seharian dengan teratur, sempurna dan aktif. Bila badan dah lemau. Mulalah moyok, muncung, pucat lesi etc. Apalagi mintak mc bagi yang bekerja. Cuti memang best tapi kalau badan sakit dok terperuk dalam bilik jela jawabnya. So, apa yang best? Hmmm

Saya ni bukannya pandai sangat bab bab jaga kesihatan dan pemakanan. Main hentam keromo jugak. Hihi. Tapi saya ambil langkah bijak dengan mengambil vitamin c plus SHAKLEE sebagai perisai. Memang terbaik kerana saya susah nak demam. Demam pun dalam masa satu hari je. Bila badan rasa lain macam memang saya akan ambil 2 biji terus . Itu dulu. Sekarang memang wajib setiap hari telan 2 biji vitamin c plus disamping bagus untuk kulit ianya bagus untuk imunisasi.

Jadi ,tak payah lagi la kita nak ambil paracetamol yang sudah diketahui umum ada risiko di kemudian hari jika diambil secara berlebihan.

TIPS: Patahkan vitamin c kepada 2 bahagian supaya kadar penyerapan vitamin c dalam tubuh kita.

Nutriferon juga bagus untuk imun . Saya story for the next entry okay ;)

No paracetamol


Vitamin C plus shaklee mengandungi 180 biji dalam satu botol. Jika diambil sebji sehari bermakna selama 6 bulan boleh menikmatinya dalam satu botol dalam satu harga. Terbaik dan menjimatkan.
gambar banjir besar di Kemaman tahun lepas Hihi

Buat apa pon boleh bila...

" Bangun lambat. Nanti kahwin entah macam mana ? "
" Cuba bangun pagi tu awal sikit walaupun weekdays. Kena biasakan sebelum kahwin."
" Balik kerja terus melepak depan tv. Macam mana nak kahwin. "

Pernah tak alami situai dimana kena sound macam ni? Arghhhh! Stress jugak.
Saya selalu kena bebel dengan ibu. Bukan tak suka atau niat nak lawan cakap ibu. Tak nak jadi anak derhaka, Si Tanggang tapi kurang setuju sikit la. Hihi.

Memang betul itu tujuan bagi nasihat TAPIIIIII jangan lah cuba cuba nak kaitkan dengan kahwin. T_T .

Pendapat saya sendiri, kita boleh sesuaikan situasi dengan keadaan semasa. Contoh berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Contoh 1 : Sewaktu study kat universiti dulu, saya ada penyakit bangun lambat. Sebab tidur lambat. Keh keh keh. Kelas pukul 8 pagi. Kadang kadang terPONTENG jua. Tapi bila satu kelas ni , lecturer kitorang akan kurangkan merit kalau lambat atau erti kata sebenar tak datang terus. Walaupun tak mampu bangun pagi tapi cuba gagahkan jua. Bila masuk satu tahap kena buat latihan industri (praktikal) kat sbuah audit firm maksudnya saya dah kena get ready dengan alam pekerjaan. Nak tak nak saya kena bangun awal. Tak mau la lewat ke tempat kerja walaupun praktikal je kan?

See! Boleh je saya buat something yang saya rasa Ya Allah malasnya nak bangun pagi. Lebih lebih lagi masa 'cuti wajib tak solat'. Haha.

Contoh 2 : Balik kerja adalah paling malas nak bergerak. Nak buat itu dan ini. That's why dengan jayanya saya suka lepak depan tv. Tapi bila saya tengok kain bertimbun timbun dan lantai bilik berdebu memang mood nak jadi maid tu 99.99% dan terus buat apa yang patut.

Contoh 3 : My colleagues dah kahwin semuanya . Dulu macam saya jugak malah lagi malas pun ada. Tapi bila dah kahwin dorang berjaya buktikan dorang pun boleh jadi isteri dan ibu mithali walaupun balik lewat petang. Siap boleh buat breakfast. Balik kerja masak lagi untuk dinner. Tambah rajin bila ada breadmaker jenama NOXXA , siap buat pizza dan roti lagi sebelum tidur. Keh keh.

Kesimpulannya, apabila kita dah ada tanggungjawab kita mesti boleh handle situasi . Tak kisah la lambat ke cepat ke asalkan kita pandai sesuaikan mengikut keadaan. Saya rasa boleh. Yakin boleh !

Kalau tak tahan dengar leteran leteran boleh je nak ubah dari sekarang habit korang tu. Ngeh ngeh. Mana tau kot kot korang memang tak mampu nak ubah sesuatu yang baru (ini parah !) boleh try ostematrix dimana ianya bagus untuk meringankan stress seperti berikut :

1. mengimbangi tekanan darah
2. memelihara denyutan jantung
3. impuls saraf
4. penenang saraf
5. menggalakkan tidur selesa
6. memperbaiki jantung berdebar
7. gementar
8. mimpi buruk dan stress
9. memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.



Tiada alasan lagi untuk rasa lenguh lenguh, tidur tak lena dan tak cukup tidur.
Bagus diambil sebelum tidur. Bila bangun daripada tidur dijamin segar bugar.
Bagus untuk surirumah sepenuh masa atau ibu ibu bekerja khususnya.

Untuk menjana pendapatan boleh sms/whatsapp/call 013-9185868

-

Thursday, 18 December 2014

Homemade Pizza

Assalamualaikum. Hai semua.
Rasanya lama sungguh menyepi sebagai blogger. Blogger sangat ke? Hihi.

Kali ini saya nak berkongsi pasal makanan. Wow! Simaasyamimi berkongsi resipi. T_T
Saya ambil resipi daripada blog ABM .Tapi ada ubah sikit ikut creativity dan bahan yang ada.
Kononnya nak belajar la masak masak ni. Tapi iols lagi tertarik nak cuba baking buat pizza or western food ni sebab proses simple. Mihmihmih. Dasar pemalas. Masakan melayu memang terbaik sebab saya jenis suka makan nasi. Tapi tak pandai masak . Okay okay berbalik pada topik. Dah lama sebenarnya buat pizza ni. Lepas sehari ke sehari nak update.Tak update update jugak. Ada masa sikit ni saya curi sikit nak tunjuk pizza saya ni.

Saya bawak pergi ofis dan bagi kat Hafizi . Sedap tak sedap belakang kira. Yang penting try. Tapi saya dah janji dengan Kak Su .Kalau best nak bawak opis. Kalau tak best simpan kat rumah je. Begitu jugak janji ku pada Hafizi. Kahkah.

Happy sebab pizza mendapat pujian. Hafizi havoc giler puji. Kalau Hafizi puji boleh percaya la 90% sebab dia ni kalau tak suka dia complaint je . Orang macam ni senang kita nak percaya samaada pujian atau kutukan. T_T

Ini pizza yang dah siap. Tak menarik sangat presentation tapi rotinya lembut.

Target point !

Assalamualaikum .

Mood menulis datang kembali. Turun naik pasang surut. Haha. Semalam final AFF Suzuki antara Thailand dan Malaysia. Havox status laman sosial pung pang pung pang pasal player Thailand. Saya pun ada jugak usha usha .Eye spot pada coach diorang. Haha .Memang handsome . Ingatkan saya sorang je perasan ,rupanya ramai jugak yang cakap macam tu. Haha . Walaupun Harimau Malaya tewas ditangan Thailand tetapi trending tetap pada kekacakan player Thailand. Kah kah kah. Pagi ini bersepah dok cerita pasal player jersi No 7. Apa ntah namanya. Pelik pelik nama diorang nih. Lidah melayuku memang susah nak menyebutnya apatah lagi mengeja. (gelak gedik tutup mulut pakai tangan) .

Sebenarnya, bukan nak cerita pasal bola. Nak cerita tentang motivasi yang saya dapat pada hari ini. Tentang bisnes. Bagaimana nak memulakan bisnes dengan sekecil kecil tindakan. Antara yang menarik. Berjual beli di Mudah.my atau e-bay. Tahu website ni wujud setelah sekian lama tetapi hanya tau cari peluang peluang kerja yang melambak lambak. Bila dah terbaca point ni, memang saya terus dapat idea apa yang patut dibuat . Korang ? Hmmm. Saya akan bertindak melalui point ini. Wish me luck !

Emmm lagi panjang paragraph bola daripada tujuan asal menulis entry ni. Keh keh keh

Friday, 7 November 2014

Curhat -Curahan Hati

Assalamualaikum.
Hai. Entry kali bukan tentang sihat anggun bergaya. Agak agak kena ubah tak Title. Macam tak kena je. Hihi. Takpela ini belog gua. Gua punya suka la ! ( baca haruslah ala ala gangstar).

Korang pernah couple? Sedang couple mungkin?

Dalam hubungan harus ada kepercayaan. Kepercayaan itu sebenarnya bagi saya harus dimulakan dengan kejujuran. Kalau dah tak jujur macam mana nak timbul rasa percaya. Never and ever la kan.

Saya memang dah ada boyfriend . Kadang kadang rasa bimbang. Dalam otak ni selalu je fikir. Macam mana la dia belakang aku? Agak agak kalau whatsapp dia online, dia whatsapp dengan pompuan lain ke? Kalau kat ofis gatal gatal dengan pompuan lain ke? Kalau dengan customer ada gurau senda ke? Uwaaaaa. Tau tak stress sangat kalau fikir benda benda yang bukan bukan.

Kalau bagitau kat orang pun , mesti orang fikir aku ni tak boleh hidup tanpa lelaki. Yela kan. fikir buka bukan. Bila dah fikir tu rasa nak marah je. Rasa nak buat something pon tak khusyuk. Syaitan apakah yang merasuk ini? Haruslah berisghtifar sebanyak mana yang boleh dengan harapan syaitan yang ada perlu dinyah segera dari otak.

Saya fikir balik, baiklah fikir kenapa dulu engkau pilih dia? Padahal dulu boleh je engkau hidup tanpa boyfriend. Bila dia propose engkau kenapa engkau terima kalau kau rasa dia tu sama je dengan lelaki lain yang pernah engkau kenal secra tidak sengaja ataupun disengajakan.

Bila dah fikir macam tu barulah rasa lega tu datang.Saya pilih dia sebab ada kelainan sedikit daripada lelaki lain. Tak banyak pun. At least ada satu sifat yang ada pada dia yang mampu buat kami bertahan sampai sekarang. Bagi saya kejujuran itu sangat penting. Dan  perlu add satu lagi sifat yang mesti buat semorang suka iaitu tak menggatal. Bagi saya kalau kita gaduh pasal wujudnya orang ketiga. Itu adalah parah. Cemburu sikit sikit tu adalah normal. Kalau gaduh besar sebab orang ketiga itu ditahap kritikal. Alhamdulillah setakat ni tak pernah lagi bergaduh disebabkan orang ketiga keempat kelima dan seterusnya. Hendaknya sampai bila bila.

Sebab sifat yang satu itu jugak saya sayang dia lebih sikit dari kebiasaan. Hihi. 

Buruknya sifat saya kerana suka buat keadaan jadi complicated. Tapi saya rasa semau perempuan macam tu/ Betul tak? Hahaha. Tapi lelaki kena la pandai handle. Perempuan kan ada 9 nafsu 1 akal. So korang kaum adam pandai pandai lah ceriakan mana yang suram. Sekian.




Thursday, 6 November 2014

SUPERWOMAN

Hai.
Bersua kembali. Hihi.

Terpandang tajuk entry salah sorang blogger list saya, "Jangan ingat pompuan tak reti beli belah kelapa?" Macam tu la kot tajuknya.
Sebenarnya nak bagitau bila baca tajuk ni terus ingat kat ibu yang memang boleh belah kelapa. Bukan setakat tu je, panjat pokok, belah durian, berenang, dan macam macam aktiviti yang aktif dimana tak semua orang mampu buat. Saya sendiri pun memang almost tak reti nak buat semua tu. Panjat pokok tu inshaAllah boleh .Hihi. Belah kelapa, parut kelapa, mesin kelapa, dan perah santan memang tak reti dan tak terror. Surrender sangat. Terus angkat bendera putih.

Saya salute la pompuan sekarang ni yang pandai serba serbi. Ibu saya ni memang multitasking tapi tak semua di umur 44 tahun macam ibu saya boleh beraktiviti lasak macam tu. Memasak tu mungkin ramai yang tau. Bab panjat pokok , angkat batu bata dan kerja lelaki yang buat memang jarang kot didengar. Dan saya pun mustahil mampu untuk jadi seperti ibu.

Ibu, you are the best. Muah ciked hihi

Saturday, 11 October 2014

Singkirkan darah kotor. Detoks detoks detoks

Jom belajar apa itu detoks. Kita belajar detoks darah dulu :) . Detoks ni bahasa mudahnya adalah menyingkirkan segala toksin dan bahan kimia dalam badan. Korang tahu tak apabila banyak toksin dalam darah  kita , ia akan menyebabkan masalah kesihatan seperti :
1. sakit kepala
2. kulit kusam
3. jerawat

Yang paling digeruni apabila organ organ utama dalam badan kita akibat darah telah dicemari bahan kimia / toksin.
Ini akan menyebabkan penyakit lain pula menyerang seperti :
1. tekanan darah tinggi
2. kolestrol
3. gangguan saraf
4. stroke

Antara faktor menyebabkan toksin dan bahan kimia terkumpul dalam darah ni adalah:
1. pencemaran udara dan air
2. pengambilan ubat kimia secara berlebihan
3. fast food

Untuk mengatasi masalah ini korang perlu pilih produk/vitamin/supplement yang mengandungi unsur detoks. Kali ini detoks darah so saya introduce suplement detoks darah yang berkesan.

ALFAFA, PHYTOCOL-ST, VIVIX


contact kite :)
013-9185868

facebook kite :)
simaasyamimi

page kite :)
shaklee

Jatuh cinta ~ Hebatnya penangan ESP

Assalamualaikum.
Bulan ni merupakan bulan promosi ESP. Tahu tak apa itu ESP ? Energizing Soy Protein.
Soya bukan sebarang soya tau. Dicuci bersih dengan air biasa dan diproses secara semulajadi untuk mengekalkan sumber protein yang ada dalam soya. Saya memang suka makanan / minuman yang seperti ini kerana saya sayangkan tubuh badan saya dan menitikberatkan kesihatan. Biasalah makanan/minuman yang kita ambil akan mempengaruhi tahap kesihatan kita. Kalau banyak sangat bahan kimia atau pewarna tiruan nanti boleh menjejaskan kesihatan. Bila dah sakit sakit secara automatik aktiviti dan rutin harian akan terganggu. Kesimpulannya, banyak benda yang akan bagi kesan kalau kita tak pandai nak jaga makan minum atau perkara perkara yang kita dah tau akan tinggalkan kesan buruk kat kita.

Saya sendiri dah cuba ESP ni. Mana boleh tahan . Orang sana sini dok pung pang pung pang cakap ESP ni boleh buat kulit cantik gebu gebas. Tak kisah la time tu tak promosi pun asalkan saya dapatkan juga satu. lagi berkeyakinan nak convince kan customer. Tapi memang betul pon minyak kat muka mulai berkurang. Masa balik kampung haritu. Dekat setengah hari betul betul menggoreng ayam kat bawah matahari terik. Bayangkan la. Tanpa pakai apa apa proctection untuk skin. Bersiap sedia untuk men'tanned' kulit iolss. Unexpected. Kulit tangan agak kegelapan. Kulit muka seperti biasa. Muka tak berminyak pon walaupun di bawah matahari tengahari. Sengih sampai telinga. Kihkih. Tangan agak gelap sebabnya malas nak pakai losyen. Itu kekurangan saya. Muka pulak hari hari letak krim . Hihi.

So, korang perlu lah ambil inisiatif untuk mencuba sendiri ESP ni. Boleh je kalau korang nak bancuh dengan minuman kegemaran korang seperti milo, vico, susu unless air bergas, air panas dan berkafein. Kalau try jugak memang sia sia je korang minum ESP ni. Jom la cuba ESP dengan harga prmosi bulan Oktober .Pasti tak menyesal. Entah entah repeat order tak sampai sebulan consume. Hahaha.

Contact kite :)
013-9185868

Facebook kite :)
simaasyamimi

Page kite :)
shaklee

Antara manfaat yang tidak terkira

Combo ESP :)

 

Friday, 26 September 2014

CERITA SEMALAM- Work at Home Mommy (WAHM)

ASSALAMUALAIKUM.

Semalam saya telah mengadakan bisnes talk secara santai tetapi serius dan fokus kepada yang bercita cita menjadi Work at Home Mommy (WAHM). Ini adalah impian saya. Impian untuk menjadi surirumah yang ada pendapatan sendiri. Saya lihat rakan rakan pejabat saya risaukan anak anak mereka di nursery. Bimbang akan keselamatan anak anak. Mana taknya sekarang ni banyak kes yang terjadi kan? Kemudian saya lihat suri rumah yang berpendapatan ini lebih freedom. Punyai banyak masa bersama keluarga tetapi dalam masa yang sama berjaya menjana pendapatan dari rumah. Sungguh hebat! Sangat terkesan. Jadi saya terfikir nak fokus kan pada golongan para ibu. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Fullhouse. Full booked.

Antara topik yang kami bincangkan semalam adalah perkongsian dengan WAHM yang dah mampu tersenyum lebar setiap hari kerana pendapatan setanding makan gaji dan yang lebih daripada itu pun ada. Saya jemput WAHM untuk kongsi pengalaman mereka untuk menyuntik semangat kami untuk berjaya seperti mereka. Ramai diantara participants semalam yang teruja dengan perkongsian tersebut dan bisnes SHAKLEE yang kami jalankan. Seronok tau dapat share dengan semua orang dan berjaya mengajak para ibu menjadi WAHM.

Happy dapat membantu memberi para ibu peluang untuk membuat anjakan paradigma untuk mengubah nasib dan membantu meringankan beban suami. WAHM ni bukan sahaja membantu menjana pendapatan, mengukuhkan ekonomi tetapi yang paling penting  masa bersama keluarga. Bagi saya masa bersama keluarga itu amat penting. Sebab tu lah saya dari sekarang dah terfikir untuk menjadi WAHM walaupun belum kahwin. Hihi. Saya rasa lebih bahagia jika kita siapkan semua keperluan suami dan anak anak. Tapi dalam masa yang sama tak nak la jadi full housewife semata mata. Nak ada pendapatan jugak. That's why saya pilih WAHM.

Bagaimana dengan korang? Kalau korang nak jadi salah seorang WAHM boleh contact saya .Saya bantu korang. Kita sama sama membina masa depan yang unggul.



facebook: simaasyamimi

call/whatsapp 013-9185868

Thursday, 25 September 2014

APA YANG BUAT COLLAGEN POWDER SHAKLEE BEGITU GAH ?

ASSALAMUALAIKUM.

Gah! Over tak tajuk entry? Pendapat saya memang la gah setanding kualitinya. Kalau diikutkan daripada awal pemprosesan sehingga terhasilnya collagen powder memang nampak kekuatan produk bernama collagen powder ini. Mana tidaknya jika semua proses dilakukan tanpa melibatkan bahan kimia atau sintetik dimana mampu mengubah struktur asas sesuatu produk dan keasliannya. Sudah lumrah barang tak original memang lebih murah dari produk original. (contoh nya: ADIDAS vs ADIBAS) .

Mana satu pilihan kita? Produk original yang lebih mahal tetapi dapat berfungsi dalam jangka masa panjang ATAU produk ciplak yang jauh lebih murah tetapi hanya mampu berfungsi semasa kita tidak cukup menikmatinya? Tepuk dada tanya selera .

Bagi saya sebelum membeli kita kena buat R&D dengan cara kita sendiri walaupun tak masuk makmal. Itu dah memang hak kita sebagai pengguna. Bila dah yakin boleh la grab satu untuk percubaa. Bila dah rasa ngam boleh decide untuk grab lagi. Gitu je pun kitaran hidup sebagai seorang customer yakni pengguna.

Okay agak melalut explanation .Ahaks. Tapi motif utamanya adalah untuk bagi korang faham kualiti collagen powder tu. Jangan tertipu dengan harga sebaliknya lihat apa isi kandungannya dan juga keberkesanannya dalam jangka masa panjang mahupun singkat. Entry saya sebelum ini ada saya tulis tentang kandungan collagen powder. Dan yang penting molekul dalam collagen powder shaklee tersangat halus dan ringan iaitu sebanyak 1000 dalton sahaja dimana ia membantu penyerapan dalam badan dengan lebih pantas. Wah ! Point yang ni pun membuatkan saya tak senang duduk.




Boleh rujuk collagen

Segala pertanyaan boleh hubungi saya simaasyamimi / 013-9185868


Wednesday, 24 September 2014

WORK AT HOME MOMMY -diskusi hangat

ASSALAMUALAIKUM.

Pagi tadi saya ada iklankan sesiapa yang teringin nak jadi WORK AT HOME MOMMY yang berjaya.
Ramai pulak yang pm. Wah! Terkezut mak. Kikikiki. Terpaksa saya buat talk malam ni nak discuss pasal WAHM ni. Saya suka saya excited. Dan saya nak share orang orang yang berjaya jadi WAHM ni. Dan bagi dorang share kunci kejayaan sampai boleh berada tahap sekarang.

 Berminat? Boleh la whatsapp saya 013-9185868

 Cepat sebelum terlambat.


Kulit muka dah berseri penangan set kecantikan shaklee uolls !!!

ASSALAMUALAIKUM .

Perempuan sukakan kecantikan . Bagi saya bukan tahap suka biasa biasa tapi tahap obses. Obses untuk diri saya bukan yang bergolok gadai untuk cantik semata mata. Tapi every month kehabisan duit jugaklah spend produk kecantikan je. Dah macam macam try tetapi sekejap sekejap. Pantang tengok ads kat tv mulalah terpengaruh. Tengok promo kat facebook mulalah click click maybank2u terus order terus habes duit dalam akaun. Nanges tak keluar air mata~ sedih duit dah melayang~ at the same time happy sebab dah dapat apa yang diimpikan. Hoho.

Sampai la suatu hari, colleagues saya ni tengah cakap pasal SHAKLEE. Rasa macam pernah dengar dan saya rasa macam gah jugak produk Shaklee ni . Terpengaruh lagi .Terus grab vitamin c plus. Haha. Tak ingat dah time tengah consume produk apa. Cuma pada masa tu tak fikir panjang terus grab vitamin c plus sebotol. Lagipun murah dan menjimatkan, Sebotol ada 180 biji. Sebiji sehari selama 6 bulan. Heaven weh boleh consume something yang tak payah nak spend duit every month. I like sangat.

Honestly, vitamin c plus ni la saya consume tanpa culas. Sejak hari itu tak ambik kafein. Sangat sadis sebab saya suka coffee. Terpaksa korbankan sebab nak kulit cantik. Kulit saya sangat teruk. Bukan masalah jerawat yang banyak tetapi muka kusam, blackhead, whitehead & jerawat kat pipi tak pernah tak mendekati wajah saya ni. Stress tau ! Fyi, saya dah ambik minuman berkafein tetapi tak selalu dan cover dengan air masak banyak banyak. Kasi itu kafein nyah dari badan dengan kadar segera. Nanti lama lama dalam badan kafein jadi power dari vitamin c . Tak ke membazir je telan vitamin c hari hari kalau no good effect.

Fyi, saya ni ada resdung. Saya add on alfafa dan b complex. Alhamdulillah pagi pagi tu dah berkurang kahak kahak yang ada kat kerongkong & kat hidung. Tak tahu jugak nak explain tetapi rasa macam kurang selesa bila bangun pagi time gosok gigi tu. Macam ada something nak keluar tapi tak keluar. Pastu mulalah rasa nak muntah. Alfafa penyelamat sebab fungsinya jugak buang toksin tak diperlukan badan.

Kemudian, saya berjinak jinak pulak dengan vitamin e. Masa tu tengah promosi .Haruslah grab sebotol walaupun dah distributor. Masa consume vitamin c plus beberapa bulan terus jadi members dengan bantuan seorang sahabat. Hihi. Tak lupa jugak pada ESP. Full set kecantikan. Happy nye uolls.

Vitamin c plus ni baik untuk pembentukan kolagen pada kulit. Jerawat jangan cerita memang tak berani nak hinggap. Kalau ada pun tak lama. Macam dulu dulu jerawat yang kuning dan besar gedabak selalu hinggap kat hidung. Macam satu acara wajib bagi geng jerawat . Stress amat ! Vitamin e boleh pudarkan parut parut yang bermaharajalela. Dan ESP boleh kurangkan minyak dimuka. Alhamdulillah kulit muka semakin kurang berminyak dan nampak lembab. Eja camtu ea ? .L.E.M.B.A.B or L.E.M.B.A.P? Whatever janji mukaku dah tak kering dan tak nampak kusam. Boyfriend iolls pon dah perasan kelembapan kulit iolss tau. Hahahaha.

Ini saja perkongsian saya. Shaklee ni produk dari bahan semulajadi dan tak melibatkan bahan kimia. Kalau muka  yang amat teruk macam saya ni memang tak akan nak cantik dalam masa 3 hari. Menipu sangat. Yang penting konsisten dan minum air banyak serta pemakanan kena jaga especially untuk set kurus. Suplemen/vitamin ni bukannya ubat tau, kesannya secara semulajadi depends pada individu itu sendiri. Yang penting selamat dan takde kesan sampingan. Itu yang kita mahukan uolss.

Sebarang pertanyaan atau perkongsian boleh je drop comment kat bawah. Atau korang add je saya kat fb: SH Simaasyamimi Yusuf  

sms/whatsapp
013-9185868



Thursday, 18 September 2014

BISNES TALK KAH KITA? -SPEAKER SIMAASYAMIMI. THAT'S ME :)

Assalamualaikum.

Saya nak war warkan pasal talk yang saya nak buat malam esok.
Bisnes talk kat Whatsapp group je. Saya akan invite sesiapa yang berminat untuk berbisnes.
Kepada yang ragu ragu pon boleh biar saya suntik semangat  korang .Hihi.
Saya pon nak share bagaimana saya terjebak dalam bisnes Shaklee. Dan bagaimana saya & rakan rakan running bisnes shaklee yang kadang2 boleh dikatakan bisnes dropship jugak.
Kat sini saya taknak cerita panjang. Kalau korang nak tahu boleh la tinggalkan no fon beserta nama.
Nanti saya akan invite korang dalam group kami yang aktif kebaboom.

Saya pon sebenarnya makin semangat bila join talk ni even dalam WHATSAPP sahaja. Nak pergi dengar seminar kadang kadang tak sempat. Kerja banyak. So ini adalah inisiatif ;)

Saya memang sayang dengan GROUP SHAKLEE saya yang satu ini. Dan bagi peluang untuk jadi speaker malam esok. Yeay!

whatsapp
mimi,
013-9185868

p/s: bukan paksa korang join bila dah dengar talk ni. just nak bagi suntikan semangat. kita ni sebenarnya perlu disuntik setiap hari untuk kekal bersemangat. jom cuba nasib.

Wednesday, 17 September 2014

KE WEDDING EE & IZWAN / ERNI &HUBBY

Assalamualaikum semua.

Kali ni nak update pasal kenduri kawan kawan zaman muda mudi dulu di high school.
Baru je 13 September hari tu. Sabtu lepas. Pergi dengan geng geng Kemaman & Dungun.
Yong, Eita, Zue & Dilla. Berlima include me. Kitorang tak konvoi pon. Yang ni je wujud girls kat kawasan sewaktu dengannya. Mula mula Yong pick up Eita kemudian pergi rumah aku. Kemudian pick up Zue di Kerteh kemudian Dungun pick up Dilla. Tunggu Aida & hubby untuk berkonvoi bersama kitorang. Kitorang pon sebenarnya tak tahu specific rumah pengantin pengantin berkenaan. Berbekalkan wazes & map dalam kad kahwin yang tak tau boleh percaya ke tak?

Tiba tiba Dilla bersuara. "Hadiah tak bawak. Ada kat rumah!" Aigoooo. Haha. Seramai ramai manusia dalam kereta sorang pon tak ingat weh pasal hadiah. Lagipon hadiah tu Dilla yang beli. So memang tak sempat la memory dalam kepala ni nak refresh. Nasib baik still dalam daerah Dungun yakni tak jauh mana la kalau nak pusing. Tapi it's waste our time. Nak buat camne kan kan kan. Booo untuk diri sendiri. Aida & hubby gerak dulu. Takkan nak tunggu kitorang or nak follow kitorang ambik hadiah. Memag kuasa sangatlah hubby Aida nak buat camtu kan. Kalau abah ni kompem sampai rumah pengantin baru diam kalau jadi kes camni.

Bila sampai kat Marang, Poze 7 adik beliau tunggu kitorang kat pam minyak. Perjalanan diteruskan dengan jayanya. Malang sekali lagi kitorang masuk jalan salah. Haha. Call member member pulak tanya jalan mana sebenarnya harus diikut. keh keh. Okay pusing balik. Sepatutnya kitorang straight je tapi kitorang masuk kanan kat simpang 3. Alahai. Alhamdulillah jumpa jugak akhirnya. Sama sampai pulak dengan pengantin lelaki. Pengantin lelaki tu kawan kitorang jugak. Bercinta zaman sekolah lagi ni. Ouchhh! Sweet sangat.

Kaki segera melangkah ke tempat bersanding tiba tiba bff ku menjerit.Ye kot menjerit sebab aku rasa aku pon menjerit sama. Bertahun kot tak jumpa. Tanpa sedar aku dah nak sama tinggi dengan dia .Bangga. Sekeh nak? Tinggi pon riak. Sambung lagi perjalanan untuk mencuci mata melihat bride & groom. Cuci mata dari luar je .Overload dah dalam rumah tu. Then kitorang pergi makan .Lapar weh. Dalam kereta makan cekedis je. Gaya hidup langsung tak sihat.

Banyaknye lauk. Ambil serba sedikit ke dalam pinggan..Makan sebelah bff. Sayangnya langsung takde gambar dengan bff. Bff datang dengan family. So tak boleh nak manja manja lebih walaupun dah bertahun tak jumpa. Keh keh keh. Selesai sesi ambik gambar bersama pengantin kitorang bergerak ke rumah pengantin kedua. Oh lupa nak introduce. A bride is EE & d groom is Izwan syafik. Both kawan kitorang zaman MRSM dulu. EE sangat cantik. Memang cantik dari sekolah. 'Awak memang cantik dari kecik lagi' Hello siapakah gerangan ku ingin berkenalan. Gitu la rupenya. Haha.

Ke rumah Erni pulak iaitu kawan kitorang aka pengantin perempuan. Groom bukan kawan sekolah kitorang. So kitorang kenal erni je. Berseri seri erni. Raja sehari katakan. Erni tak cam iols. Erni cakap iols makin lawa. Haha. Peace!!! Kat rumah erni kitorang makan cendol je sebab dah kenyang . Tapi best la makan cendol time panas panas macam tu. Kemudian sesi bergambar lagi dengan pengantin. Tapi pengantin lelaki is missing. Takpela kitorang bergambar & menggedik dengan Erni je.

Kemudian kitorang berpecah, ikut halatuju masing masing. Kitorang sebuah kereta Dilla yong eita & zu pergi pasar payang dulu. The famos amos pasar kat Kuala Terengganu. Cari telur itik untuk tok wan Eita. tok Wan Eita mengidam. Shopping sikit dalam pasar payang tu. lepas tu balik rumah. Dalam perjalana balik rumah tu ada lagi la a fews pot kitorang singgah. Pukul 9 malam baru sampai rumah. Wah sungguh penat the whole day .








Gambar tak mengikut urutan. Malas la nak susun. Yang penting kalau ada bride & groom tu adalah EE&Izwan .Bride saje tu adala Erni. Berseri seri kan dorang. Kitorang tukang semakkan pelamin je. Lagi penting muka iols sangat buruk .Tak fotogenik. Seteres tahap moksya. Ni je kot entry setakat ni. Letih jugak menaip. lagi letih fikir idea nak tulis apa.

Okay next.......

Tuesday, 16 September 2014

16 SEPT -KE KENDURI KE KITE ?

Assalamualaikum.

Hai korang. Harini nak pergi kenduri kawen sedara.
Tak rapat pon. Anak kepada bapak sedara ibu.
Tak kisah la rapat or tak janji melawat sedara mara terdekat. Bila lagi nak berziarah slain raya dan kenduri kendara kan? Hihi.
Dah iron baju untuk dipakai dari pagi. semangat tak? Biasalah pagi pagi memang semangat .Dah naik matahari startla malas menyelubungi diri.

Okay lah nak buat apa yang aptut kat rumah ni. Harini public holiday kan. Masa ni je nak kemas rumah or buat apa yang patut kat rumah. Esok dah kerja. *sigh

Jangan lupa segala set kurus ke kenduri. alfafa untuk detoks, lecithin pecah lemak omega bakar lemak.
Kemana pon dengan shaklee . Muahh shaklee

PERBEZAAN OMEGA GUARD & LECITHIN




Assalamualaikum semua.

Apakata korang review perbezaan antara lecithin & omega guard dalam proses menurunkan berat badan.
Check it out !

Lecithin
-Mengelmusi lemak & memastikan lemak tidak tidak termendap di dinding membran.
-Mengelmusi bermaksud memecahkan lemak kepada molekul yang lebih kecil agar membantu sistem pencernaan.

* so untuk memudahkan pengeluaran lemak yang terelmusi ni boleh la ambil alfafa & herb-lax

Omega Guard
-Membakar lemak dengan membantu badan bertindakbalas dengan lebik baik terhadap hormon yang dipanggil leptin.

-Omega berfungsi:
menghalang pembentukan lemak--> tingkatkan metablisme -->membakar lemak

Apabila digabung keduanya memang hasil superb kebabom. Terhasil lah berat badan ideal dan bentuk badan yang diimpikan.

p/s: Minum air masak secukupnya at least 2-3 liter sehari. Less sugar is good. No sugar is better. Selamat beramal




sms/whatsapp 013-9185868

Sunday, 14 September 2014

TANDA TANDA KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Assalamualaikum.

Harini saya nak kongsi tanda tanda kolagen mula berkurang dalam badan. Biasanya bila dah usia menginjak 30-an sedikit demi sedikit kolagen akan susut.


Janganlah bimbang sangat. korang boleh dapatkan collagen powder shaklee yang sememangnya terbaik untuk penghasilan semula kolagen yang dan kurang tu. Kebaikan & ramuannya tentulah superb seperti saya tulis pada entry sebelum ini. Klik http://syamimicincinungu.blogspot.com/2014/09/7-ramuan-collagen-powder-shaklee.html    
& http://syamimicincinungu.blogspot.com/2014/09/collagen-powder-shaklee-promosi-sept.html

Contact saya di fb https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf   &
http://www.healthshaklee.com.my/
 sms/whatsapp : 0139185868 mimi

HEALING CRISIS - ALFAFA

Healing crisis atau kesan penyembuhan ALFAFA.

Contoh healing crisis :
1. jerawat
2. pening kepala
3. bintik bintik kecil
4. gatal gatal
5. hidung berair (resdung)

Dont worry ! Berikut adalah proses penyembuhan yang biasa terjadi disebabkan fungsi alfafa itu sebagai detoks . Ia akan mengeluarkan segala toksin dalam badan.
Sepanjang tempoh healing crisis korang perlu :

1. minum air masak sebanyak mungkin at least 1 liter air.
2. kurangkan dos alfafa. contohnya mengambil 2 biji sehari. max-10biji


Enjoy your reading ;)

Untuk segala pertanyaan boleh whatsapp saya
mimi/013-9185868

Friday, 12 September 2014

TIPS KURUS SECARA CEPAT & SIHAT

 ASSALAMUALAIKUM

Sedikit info kurus secara sihat. Check it out :

1. Mengambil lebih makanan bersup.
Contohnya : sup ayam, sup bebola ikan, tomyam campur atau sup sayur

2. Minum banyak air putih kerana ia adalah minuman tanpa kalori & akan membuatkan perut kita rasa penuh. Jika ingin minuman manis, ambillah jus buah buahan segar tanpa gula tambahan.

3. Makan hanya separuh hidangan jika kita makan diluar/ berkongsi dengan rakan atau selebihnya tapau balik rumah. hihi. --- kerana cara menguruskan badan dengan cepat & efisyen adalah mengajar kita untuk makan dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.

4. Makan tepat pada waktu. Elakkan makan lewat malam ataupon skip waktu makan. Kerana nanti akan membuatkan kita makan lebih banyak diwaktu makan selepas itu kerana kita telah skip waktu makan sebelumnya.

5.Jangan makan terlalu cepat. Kunyah perlahan lahan

6.Ambil lebih sayur pada setiap waktu makan kita. sayur sayuran segar & mentah lebih baik berbanding sayur yang digoreng atau dimasak.
 
7.Sediakan buah buahan segar di meja makan atau tempat yang senang kita nampak. Jadikan snek yang sihat sewaktu kita mahu mengunyah.

8. Jangan simpan stok makanan yang tidak brkhasiat seperti makanan ringan.

9. Catat kalori makanan yang kita ambil setiap hari.

10. Mulakan rutin senaman secara konsisten. Contohnya lebih banyak berjalan daripada biasa & berjalan pantas untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh badan kita.

Jika mahu ditambah dengan suplemen, harus diingat kita perlu pandai memilih suplemen yang betul betul bagus dimana tidak membahayakan kita. Kurus secara sihat. Jangan terlalu obses dengan tipu daya. Selamat mencuba.

VITAMIN E SHAKLEE-

ASSALAMUALAIKUM

Jom berkenalan dengan VITAMIN E.


Vitamin E dihasilkan daripada minyak soya organik &minyak biji gandum dimana ianya kaya dengan vitamin E , diekstrak d-alpha tocopheryl yang aktif secara fisiologi & digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama & delta).

Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu menyerap vitamin E, memelihara membran sel sel darah merah & tisu tisu otot.

*** Tahukah anda 400IU Vitamin E bersamaan 1 kg biji gandum, 500 ml minyak saffflower, 8kg bayam & 500 g badam.

Agak agak korang mampu tak nak makan dalam sehari benda alah ni. Mustahil sangat kan?



Perbezaan Vitamin E dipasaran dengan Vitamin E shaklee:

1. Vitamin E shaklee diekstrak daripada tumbuhan semulajadi manakala vitamin E biasa berasakan bahan kimia (sintetik)

2. Vitamin E Shaklee tidak perlukan pek silica gel yang biasa kita jumpa dalam botol vitamin kerana ianya dari bahan semulajadi ,so ianya tidak akan rosak berbanding vitamin e biasa

3. Vitamin E Shaklee mudah diserap badan .

Antara kebaikan Vitamin E:

1.Menolong melawan penuaan pra matang
2.Mengurangkan risiko jantung
3.Antioksidan--> menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas
4.Menghilangkan parut
5.Menghalang keguguran--> digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang janin dari keguguran.


Untuk dapatkan harga istimewa boleh contact saya melalui:

https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf
http://www.healthshaklee.com.my/

pm/whatsapp: 013-9185868
simaasyamimi/mimi

Thursday, 11 September 2014

Talk talk talk

Assalamualaikum.
Saya dan group akan membuat talk tentang  preggy mommy & breastfeeding mommy.
Juga untuk share tentang info kurus secara sihat. Nampaknya sambutan menggalakkan.
Korang nak join boleh je komen kat bahagian bawah atau whatsapp saya.



mimi 013-9185868

Wednesday, 10 September 2014

PSSTTTT.BISNES TALK UOLS

Assalamualaikum semua.

Saya nak war warkan satu berita ni. Hihi .

Saya ada plan untuk buat bisnes talk. Saya nak bagi peluang kat semua orang untuk mencari pendapatan sampingan. Belajar cari duit dengan bisnes shaklee ni.

Sebelum saya terjerumus dalam shaklee ni dulu saya main redah je. Sebab saya fikir saya perlu mencuba something new untuk improve diri saya dan move on ke zon yang lebih selesa.

Talk ni bukan la nak tarik korang terus jadi join kami di shaklee. Tetapi lebih kepada share ilmu yang ada & apa yang saya dapat sepanjang bershaklee.

Ala macam seminar DR Azizan cmtu la. Oppss saya bukan hebat seperti beliau tetapi mahu menjadi yang terbaik. So sesiapa berminat boleh pm/whatsapp saya. Dan sila like page saya dan add facebook saya.

Dan bisnes talk ini bukannlah di dewan besar tau tapi hanya di group whatsapp. So sila bagi no fon & nama korang ye. Saya dah bagi peluang selebihnya korang tentukan ;)




http://www.healthshaklee.com.my/
https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf

pm/whatsapp 013-9185868

ALL OF ME- JOHN LEGEND

Layan perasaan jap bersama John Legend. Ahakz





Sunday, 7 September 2014

VITALEA SHAKLEE

ASSALAMUALAIKUM.

Bila kerja semakin bertimbun timbun memang kita akan rasa cepat lesu, penat, letih dan sewaktu dengannya.
Badan kita perlukan vitamin untuk menyokong aktiviti harian kita. Korang pernah tau tak ,vitalea atau multivitamin ni adalah mutivitamin dan mineral pertama yang dicipta di dunia.Asalnya dikenali sebagai VITALIZA-MINERAL dan telah disingkatkan kepada vitamin. Maksudnya perkataan vitamin itu sendiri berasal dari Shaklee.

Ini adalah multivitamin yang pertama dicipta oleh Shaklee dalam bentuk cecair


Terdapat beberapa vitamin yang terkandung dalam Vitalea. Antaranya:

1. Biotin--- Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein & lemak
2. Vitamin D--- Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang & gigi yang sihat
3. Beta Karotena--- Meningkatkan kesihatan mata, kulit & imunisasi
4. Vitamin E--- Menyokong sistem sekular & meningkatkan kesihatan hati, usus & fungsi imunisasi
5. Kalsium--- Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf & otot
6. Boron--- Membantu dalam metabolisme vitamin D & mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
7. Magnesium--- Menyokong kekuatan tulang ,fungsi otot & membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal & denyutan jantung

Manfaat yang boleh korang dapat dari Shaklee ni adalah:

1. Penambahan tenaga segera
2. Pelengkap nutrisi
3. Keupayaan sistem produktif
4. Metabolisme
5. Elemen penting pada sel tubuh
6. Melindungi organ.



Vitalea Shaklee ini memang lengkap untuk membantu aktiviti harian kita yang agak sibuk dan boleh dikatakan 24/7 ada sahaja aktiviti yang harus dibuat. Saya pon perlukan vitalea ni walaupun belum ada family sendiri tetapi rutin harian yang sentiasa sibuk memerlukan suplement untuk sentiasa bertenaga. Selain itu, terdapat beberapa fungsi lain yang memang saya perlukan sperti meningkatkan kesihatan mata yang sering terdedah kepada cahaya dari screen komputer dan tekanan darah. Korang boleh dapatkan vitalea ni dan jadikan suplemen utama dirumah .

Korang boleh contact saya di no 0139185868/mimi
Atau melalui facebook. https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf
& page http://www.healthshaklee.com.my/

Friday, 5 September 2014

7 RAMUAN COLLAGEN POWDER SHAKLEE

ASSALAMUALAIKUM.
Entry kali seperti dijanjikan berkaitan ramuan collagen powder shaklee. Korang boleh buka mata mengapa collagen powder ni kegilaan ramai. Tak hairanlah promosi macam ni ramai yang cop walaupun harganya agak mahal daripada collagen yang berada dipasaran. Apa orang kata alah membeli menang memakai. Betul ke tu? Hihi. Okay jom tengok ramuan ramuannya.

1. Kolagen dari sisik IKAN MERAH 


Sisik ikan merah adalah sumber kolagen yang premium dengan kurangnya pencemaran dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding dengan kolagen haiwan.






2. Ekstrak biji Camellia Japonica 


Biji Camellia japonica terdiri daripada asid oleik, satu emolien dan pelembab kulit yang hebat, dan isoflavon, antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas





3. Ekstrak Pfaffia 


Pfaffia yang juga dikenali sebagai ginseng Brazil, apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camillia Japonica, membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa mengikat amaun air yang banyak, asid hyarulonic memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembab, dan licin.



 
4. Elastin dari Kolagen Ikan 


Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kuat ditarik. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi berganding bahu dengan kolagen untuk mengekalkan kulit menjadi tegang, anjal dan elastik



 
5. Vitamin C dan Vitamin B 


Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit kita.
Vitamin B turut serta dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen didalam sel





6. Ekstrak kekerang 


Glucosamine ekstrak kekerang adalah penting didalam sintesis cecair synovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.




7. Lactobacillus acidophilus
Membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapan kolagen.





7 ramuan collagen powder shaklee. Setiap satunya ada perkaitan antara satu sama lain. Tak hairan la belum habis sekotak pon dah nampak kesan. Hebatnya penangan collagen podwer shaklee. I loikeeee .


Untuk order boleh sms/whatsapp 0139185868 mimi
https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf
http://www.healthshaklee.com.my/

COLLAGEN POWDER SHAKLEE. PROMOSI SEPT BUY 6 FREE 1

ASSALAMUALAIKUM SEMUA.
  
Dah tau ke belum promosi apa bulan September 2014? Mai nak habaq ! Bulan ni ada DOUBLE PROMOTION dari SHAKLEE. PROMOSI COLLAGEN POWDER BUY6FREE1 & MEALSHAKES BUY3FREE1.
Saya nak cerita pasal collagen powder dulu untuk entry kali ni. Sebelum tu nak tanya kenapa kita perlukan kolagen? 
Badan manusia merangkumi hampir 30% protein yang didapati hampir keseluruhan badan terutama pada bahagian tulang, ligamen & tendon. Kolagen berkurang kerana faktor faktor berikut:

1) terdedah kepada cahaya matahari terik
2) udara tercemar
3) faktor usia

Kesan kesan penurunan kolagen yang menyebabkan penuaan adalah seperti berikut:

- kulit kusam
- tak bermaya
- tiada seri
- kulit kedut dan mula kendur
- pigmentasi kulit
- cepat letih dan lesu
- sakit badan dan sendi
- mudah lupa
- kurang penglihatan


tumit pecah

kulit kusam

kulit jerawat


Dengan collagen powder shaklee ni korang boleh mengatasi masalah kat atas tu. Walaupun agak mahal berbanding collagen biasa tetapi collagen ni sangat berkualiti tinggi yang dirumus khas untuk kulit . So korang kena pandai pandai la pilih untuk kecantikan yang luar dan dalam yang terbaik. 
Tunggu next entry saya story ramuan dalam collagen powder ni.
Dan harus diingat bulan September ni bulan promosi collagen powder so cepatlah grab. Biladah promosi memang harga jauh lebih murah. Saya pon tak ketinggalan. Sebab teruja dengan ramuan yang ada dalam kolagen ni. Hihi. Tunggu next entry ye korang :) 

Contact saya di fb https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf
http://www.healthshaklee.com.my/
 sms/whatsapp : 0139185868 mimi


 
collagen powder






Friday, 29 August 2014

Manfaat air masak

Hai bertemu kembali. Kali ni saya nak share tentang manfaat yang kita dapat dengan pengamalan meminum air masak.
Korang agak agak minum air masak berapa liter sehari? Secara jujurnya saya hanya minum segelas air masak je  sebelum saya amalkan suplemen shaklee. Yang selebihnya air milo ,teh o ais dan macam macam lagi la. Yang penting minuman bergula. Sebenarnya tak kisah la korang ambil suplemen atau tidak air masak sememangnya bagus untuk badan kita. Saya nak kongsikan several benefits yang kita boleh dapat dari air masak. Antaranya:

- Menurunkan berat badan

~~ air masak/putih  tidak mengandung kalori, gula atau lemak dan ini jelas dan nyata mampu mengurangi berat badan kita.

- Meningkatkan kesuburan
~~ air masak dapat memproduktifkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

- Melancarkan sistem pencernaan
~~ minum air masak dalam jumlah lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit bahkan pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

- Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
~~ air masak bukan saja memlambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser tetapi juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

-  Kecantikan kulit
~~ kurangnya air masak menyebabkan tubuh mengalami kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkedut serta mempercepatkan sistem penuaan.

- Menyihatkan jantung
~~ air masak juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air masak.

- Tubuh lebih segar dan sihat
~~ khasiat air masak bukan hanya untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air.Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

Banyak jugak kan khasiat yang boleh kita peroleh dari air masak. Sebaiknya korang minum sejurus sahaja bangun tidur sebelum menggosok gigi dan breakfast. Saya ada dengar Che Ta pon amalkan meminum air masak selepas bangun tidur. Yang ni bukan gosip liar dari saya. Saya ada terbaca dalam artikel mana ntah. Hihi. Tak kisah la sesiapa yang amalkan tetapi yang penting bagus untuk kesihatan dan juga kulit. :) :) :)





Kurus bersama shaklee

Assalamualaikum semua.

Kembali saya di blog yang macam chipsmore ni. Hihi. Kejap ada kejap hilang.

Wanita memang sangat mementingkan saiz/ukuran badan. Seawal usia 12 tahun pon dah pandai nak pasang badan kan? Saya memang takla sebab genetik family memang body standard je. Tak besar tak kecik. Tapi saya slim .Ini semua poyo. :p
Dulu lepas SPM saya memang bersenang lenang .PLKN pon tak sudi invite ke program mereka. So kerjanya tidur makan tengok tv seterusnya goyang kaki. Begitulah sehari hari. Jadi masa tu berat saya tak tau la berapa tapi perubahan ketara pada part paha. Maybe saya gemuk naik kat part paha dulu kot. Tak pasti sebab badan susah nak naik. Saya sear saya gemuk sebab jeans saya semuanya tak boleh zip. Pity me.Sob sob sob. Masa tu abah sangat bimbang akan kegemukan saya. Lantas menyekat nagsu makan saya. Haha. After 3 bulan saya masuk matrik. Saiz badan sudah ke bentuk asal. Kalau jenis badan macam saya ni senang.Tapi macam mana pulak kalau nak gemuk tersangat la senang tapi nak turun bukan main ikhtiar susah amat.
Okay shaklee ada penyelesaian untuk masalah begini. Masalah berat badan.
Antara set slimming shaklee adalah:
-ALFAFA
-HERBLAX
-LECITHIN
-OMEGA GUARD
-CINCH
-ESP

~~Alfafa dan herb lax ni adalah detox terbaik untuk mengeluarkan toksin dari badan

~~Lecithin dan omega guard adalah suplemen untuk memecahkan lemak dan membakar lemak secara efektif
~~Cinch dan ESP adalah untuk mengekalkan otot dari menggelebeh akibat pembuangan lemak 

Next entry saya explain detail one by one setiap suplemen dalam set kurus ni :)



Wednesday, 6 August 2014

2NE1 - COME BACK HOME M/V











Saya sebenarnya suka intro part tu je. Dalam banyak banyak lagu kpop yang ni paling tertarik menarik untuk didengar. Biasanya saya layan lagu lagu dalam drama korea je. Tu pon berapa kerat sangat.


Mygirlfriend is a gumiho. Boys over flower. Winter sonata. Lagu lagu dalam drama ni je yang saya tahu. Hihi.

Tapi lagu ni best. Buat ringtone lagi ;)

SEBAB KENAPA SAYA NAK BISNES!

Assalamualaikum . Hello !

Saya nak share mengapa saya nak berbisnes. Sebelum ni saya buat dropship tapi tak kemana. Sebab semangat tak kuat dan takde teamwork. Try lagi something news. Jumpa shaklee dengan group mantap. Apalagi bermula hidup saya dengan shaklee dan juga consumer shaklee. Bukan saja saja jual.


Sebab kenapa walaupun bisnes pertama kedua and so on tak berjaya saya tetap pilih bisnes untuk mengubah kehidupan saya kepada lebih baik. Bukan nak cakap kerja makan gaji tak boleh jamin masa depan. Tapi sampai bila? Saya listkan 30 sebab kenapa saya pilih bisnes.


1) mahu langsai hutang belajar ptptn

2) mahu beli apa sahaja yang parent nak.
3) pergi umrah pada usia muda
4) boleh langsaikan hutang kereta dengan segera
5) boleh beli baju/shawl/kasut tanpa fikir bajet
6) boleh bawak parent pergi haji
7) boleh support adik adik
8) boleh bantu orang susah
9) BERHENTI KERJA
10) boleh pergi mana mana tanpa fikir leave approval
11) kahwin tanpa loan/ bebanan nak saving duit gaji
12) boleh jadi idol sebab kejayaan yang dikecapi
13) bina banglo hasil titik peluh
14) untuk kesenangan bila dah kahwin.MASA
15) pendidikan anak anak
16) kemewahan pada anak anak
17) belikan ibu smartphone sebab ramai kawan ibu tanya,ibu ada whatsapp tak? kemain uols.
18) travel sekali setahun atleast ngee

Ini adalah antaranya. Nanti boleh update balik jika bertambah. Hehe. Walaupun belom brkahwin jauh sekali mempunyai anak anak tetapi saya dah fikir semua tu. Yela usia saya semakin bertambah. Semua yang saya list perlu difikirkan. Ini cara saya. Saya pilih untuk berbisnes walaupun sekarang saya buat secara part time. Dari sini saya belajar untuk jadikan bisnes secara full time. Walaupun diusia 25 tahun yang saya fikir agak lewat tetapi bersyukur saya temui jalan ini. :)


p/s: sesiapa yang mahu berbisnes tetapi ada masalah modal boleh contact saya kerana saya akan bagi peluang kepada yang mahu beisnes tanpa keluarkan modal. Setiap masalah ada jalannya. FREE CONSULTATION tau!  


facebook : https://www.facebook.com/simaasyamimi.yusuf

sms/whatsapp: 0139185868