Nuffnang Ads

Wednesday, 25 July 2012

Rezeki Ramadhan

When I had done my indusrial training, I've nothing to do. Ecewahhh. Macam la kat rumah kau tu tade keje rumah yang kena buat kan.Kalau ada bibik tu tak kisah la kan. Hoho.Ekceli aku ada palnning baik punya demi masa depan aku haha.
Tekadnya lepas abes je practical aku nak sambung lesen kereta aku.Lesen L dari tahun lepas lagi. Demi nak habiskan lesen kereta dengan kadar segera aku rela tak apply mana kerja .Bagus gila plan hidup aku ni.Erghh sebanarnya rugi gila bila aku fikir balik.Yela dulu belajar kereta main2.Kejap pergi lambat tak pergi Hoho.Kononnya masa practical aku nak pergi belajar time weekend.Pergi je tempat tu,cikgu kereta aku cakap , 'Tak payah la ko belajar lagi.Kalau stakat datang hari Sabtu bila nak pandai.Aku rekemen kan ko datang lps practical'.  (Ayat setelah diolah 40X ).Aku dgn jayanya patuh akan nasihat tersebut sbb bila fikir2 balik memang betul pon.Aku ni mmg fail bab memandu kenderaan pacuan 4 roda ni.
Satu hari member aku cakap kat daerah aku tu ada satu kerja kosong.Nak pakai orang urgent.Then, aku tolak mentah2 la kan tanpa fikir pape pon.Kalau nak ikutkan interested tu mmg la kan. Boleh la buat poket kalau aku kerja.Nak nak time nak raya ni.
Tak disangka2, member aku ni call aku semalam boss kat company tu cakap boelh tak kalau aku kerja 2,3 jam je kat company dia tu. Lepas raya baru kerja tetap. Apalagi mmg aku setuju tahap gaban la kan.So harini lepas sahur aku terus touchupkan resume aku yang dah memang ready made.Aku ni ganti position staff dia yang nak beranak je pon.Tak kisah asal aku ada pengalaman sebelum aku kerja. 2,3 jam tu pon dia nak bagi upah tau. Tu namanya rezeki.Esok aku nak tengok camne environment dan kerja kat company tu.
 Environment pon penting jugak kan untuk menjadikan aku ni dedikasi. Cuak juagk sebab tempat aku nak kerja ni shipping company.Mestilah banyak invois2 yang aku kena key in.Whatever it is, aku kena hadapinya jugak.Dan aku harap dia jugak tak panggil orang lain untuk interbiu.Member aku cakap dia memang nak ambik aku kerja,Resume n interbiu tu just syarat je la kan.Tak tahu la kan.Harap2 ni mmg rezeki aku.
Rezeki Ramdhan...












Aku pernah kena interbiu 3 panel sekaligus.Ketarrr lutut








Harap harap la jadi camni kan hohohorayyy!

Tuesday, 24 July 2012

Freedom.

Assalamualaikum.
Hai semua.Rasanya tak terlambat lagi nak wish Salam Ramdhan kepada korang semua.Hari ni dah masuk Ramadhan keempat.Alhamdulillah aku berjaya puasa penuh untuk ketiga-tiga hari.Insya Allah hari ni pon berjaya jugak.Hehe..

Aku jugak merasa tersangat lah lega sebab aku dah berjaya menghabiskan praktikal aku di audit firm selama 6 bulan.Allah je tahu bagaimana perasaan aku sekarang. Dan semalam aku jgak berjaya menghantar report ke UMT .Insya Allah berjaya sampai ke sana tapi tak tahu lah aku berjaya ke tak aku dalam membuat report yang memuaskan hati supervisor aku.Aku memang sesangat tade kerja la sekarang.Actually aku nak ambung lesen kereta aku yang dah berkurun kurun dalam purse aku tuh.So buat masa skrg memang aku taknak kerja lagi la.Rugi jugak bila aku fikir balik.Yela ada jugak kawan kawan aku rekemenkan company yang tgh cari pekerja.Urgent pulak tu. Tapi aku terpaksa la bantutkan keinginan aku tu.Aku pon nak panda drive macam kengkorang jugak.Asyik rempit je.Tak ayu la kan.Haha.

Takpe aku percaya rezeki ada dimana mana.Aku bukan sesaja je taknak kerja kan?

Okay kat atas tu final report yang aku dah siap.Sape caye memang nak kena lempang.Hoho. Actually final report aku daalm bentuk softcopy je.Draft report aku je hardcopy tapi dah hancur dimamah usia hehe,
K,ye uolllss. SALAM RAMADHAN sekali lagi Tata

Saturday, 16 June 2012

KERBAU YANG HENSEM?

Assalamualaikum.
Hai korang.
Kali ni aku nak bagitau something yang kurang sopan pasal aku lately.
Respon aku kalau tengok orang tu hensem ke cantik ke buruk ke mesti hiperbola sikit. Contoh~ Hensem nya kerbau ni! Maksudnya bukan kerbau tu yang mempunyai rupa paras yang macho lagi bergaya.Kerbau tu ekceli manusia biasa. Kalau korang nak tahu kerbau tu menunjukkan mamat tu hensem giler.Tapi pujian aku tu sangatlah keterlaluan sehingga manusia pon dipanggil kerbau.Tapi kalau bunyi kerbau agak sopan sikit berbanding apabila ditranslate ke dialek negeri aku. Haha.
Sila hayati kerbau yang hensem di bawah ni



Wednesday, 13 June 2012

Supervisor cari pasal

Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh.

Hai semua.
Harini aku nak tulis pasal ketidakpuasan hati aku kat supervisor kat ofis aku ni.Aku under satu kerja dgn dia. Mula mula aku rasa okay je dia ni. Tapi dia agak sinis. Aku terima je sebab bagi aku tu salah satu dugaan dan cabaran yang aku kena hadapi kat tempat praktikal aku ni. Memang cerewet kerja under dia ni. Tapi aku buat buat tak kisah sebab aku tahu aku budak praktikal je.Kerja mana mana pun memang adat la kena marah. Kadang kadang aku balik rumah nangis sebab sangat stress. Salah satu sebab pasal dia tapi aku sedapkan hati aku aku nanges sebab kerja banyak sangat. Lepas setel kerja under dia, aku rasa sangat lega.

Lepas aku setel kerja dgn dia barula aku tahu ada la beberapa org yang tak berapa nak puas hati dgn dia ni.Logikla org tak puas hati.Perangai hipokrit sapa suka. Tak cukup dgn hipokrit ,suka paksa paksa orang pulak tu. Masa dia jadi supervisor aku dulu memang selalu je kena marah .Sindir memang sangat banyak la.aku tahan sampai aku dah naik lali dgn sindiran dia tu.

Semalam aku bengang sebab kerja aku dah 95% siap.Tiba tiba dia tanya pasal profit company yang tengah aku audit tu. Dia cakap ada adjustment .Selamba je cakap dia lupa nak bagitau aku awal2. Dia tak puas hati ke aku buat audit tu kejap je. Korang bayang kerja dah 95% siap tapi bila ada adjustment, almost kena adjust. Supervisor yang handle aku untuk kerja ni pon baru tahu jugak.Memang bengang jugak la dia. Aku ni berjuta2 kali bengang .Dah la kena tunggu bos aku discus dgn bos satu lagi pasal kerja aku ni.Nak tunggu betul betul confirm tak bergerak la kerja aku. Siap lambat bos jugak marah aku.Sepatotnya inform la aku awal2 .Macam saje je ckp tak ingat.Bukannya dia tak eprnah tanya pasal kerja aku tu.Nape semalam bila supervisor aku tu nak review baru dia nak cakap kena adjust.

Tolong r jangan buat macam tu kat aku.Dia nak sindir aku ke marah ke memang aku kisah .Tapi lantak r yang tu aku boleh jgk pekakkan telinga tapi ni libatkan kerja aku.Panas r. Semua nak cepat tapi jadi lambat pon sebab dia jugak.Memang gila tak sabar nak blah dari ofis ni.Kalau tak fikir aku ni praktikal dah lama aku cabut.Tak tahan wo kerja audit ditambah dgn environment yang kurang menyenangkan.


Sunday, 3 June 2012

Takut.

Assalamualaikum.

Aku share bilik dengan adik aku yang umur doblas tahun. Bila dah share bilik ni memang crowded la sikit.Aku selalu berangan nak pindah bilik satu lagi.Tapi tak jadi jadi pon Sebab banyak kerja la pulak nak alih alih barang semua.Adik aku ni selalu buat sepah dalam bilik sebab tu aku menyampah.
Semalam aku tidur sorang sorang.Tiba tiba rasa takut lak.Sebab gelap.Aku tade table lamp yang comel.So aku bukak lampu henset sampai pagi.Aku nak bukak lampu tak syok pulak tidur.So aku tabahkan tidur dengan mengcover muka aku dengan comforter berbekalkan lampu henset yang nak tak nak menyala.Akhirnya aku tidur lena sampai pagi.
Moral of the story, aku kena bersedia mental fizikal untuk mepunyai bilik sndiri.

p/s : Bilik tersebut bukan bilik aku walaupun bilik aku jugak ada unsur2 pink dan terdapat kalendar berwajah Lee Sung Gi di dinding. Korang dah tahu la kan? Haha

Jom makan !

Assalamualaikum.
Harini dah dua hari dok rumah dengan adik aku .Berdua je tanpa mak aku yang selalu serve makanan untuk kitorang melantak.Semalam terasa keinginan membuak buak nak masak.Okay hiperbola je.Aku try la tanya Encik Google cane cara nak masak ayam masak halia.Wah selera besar nak masak pelik pelik.

Dengan tak berapa pantas pergi dapur selongkar peti ais yang bermacam macam saiz mencari tepung jagung.Tepung jagung ni salah satu ramuan turun temurun nak masak ayam masak halia ni.Sebenarnya aku tak tahu nak beza pon mana satu halia mana satu lengkuas.Haha.Tu tak penting.Lagi penting aku tak jumpa tepung jagung.Yang ada cuma tepung gandum blue key ,tepung ubi kayu dan tepung beras.Terkubur harapan nak masak resipi ayam ada halia haha.

Aku pon bertukar fikiran untuk masak lauk yang beunsurkan masak merah.Tak kisah la ayam ke udang ke asal kuah dia merah.Konfiden level aku kurang nak masak kuah merah sebab tak pernah buat pon sebelum ni.Aku tak kisah kalau aku makan tak sedap.Kesian pulak kat adik aku kalau rasa kuah macam rasa air lada.Disebabkan sebelum ni aku pernah masak ayam masak kicap.Dan terbukti kesedapan air tangan aku yang disahkan sendiri oleh mak aku, so tanpa teragak agak aku masak  ayam masak kicap.Aku rasa terlebih masin aku tambah air so cair sikit la.Sepatutnya aku kena tumis bawang dulu sebelum masukkan kicap dan sos tiram .Terpaksa la aku keluarkan dulu kuah yang berisi kicap tu untuk tumis bawang dulu.Haha.Mau tak kena sindir dengan mak aku kalau dia tahu gaya masakan aku amat style.Haha.

Ayam masak kicap dah setel.Impian untuk masak masakn berunsur kuah merah tetap tidak terkubur begitu sahaja.Aku tengok ada udang dalam freezer.So resipi aku masa tu adalah udang masak merah.Aku campak je apa yang patut dalam kuali.Aku try macam dah okay la untuk aku makan.Kalau kucing nak makan pon komfem tak tercekik.Punya lah gedik aku pergi masukkan sos tomato dalam kuali.Nak kata banyak tak nak kata sikit pon tak jugak. Rasa pon agak kepelikan.Tpi masih sesuai nak dimakan.Untuk hilangakn rasa tomato tu aku campur dengan sambal bilis yang mak aku letak dalam saji bertujuan untuk makan nasi lemak.Udang masak merah aku tu pon rasa sedikit kebilisan. Haha konon dah taknak makan nasi lemak yang mak aku masak before dia meninggalkan aku dan adik kat rumah ni yang mapu makan untuk dua hari.Mak aku je buat camtu sebab dia tahu anak dara dia sorang ni tak berapa nak mengancam bila berada di dapur Haha.

Whatever it is, kenyang jugak aku dan adik aku pada hari semalam.


Nah udang masak merah dan ayam masak kicap
yang telah di google haha.Lupa nak ambik gambar semalam sebab sangat kebulur

Saturday, 2 June 2012

Bosannnn

Harini paling bosan ,sunyi, sepi dalam hidup aku.NYESAL giler tak ikot parent aku balik kg.
Kononnya harini aku nak gi ofis siapkan kerja.Aku dah planning awal2 la kononnya.Semalam masa layan Personal Taste tiba tiba rasa tanak pergi ofis lak.Tidur pon dalam dilema.Bangun pagi dalam dilema lagi.90 % otak aku mengatakan aku tak perlu pergi kerja.Nak balik kg pon malas.Padahal sempat je kalau packing.Parent aku pon ada kat rumah lagi masa tu.
Tapi nak wat cane nasi dah jadi bubur.Aku stay kat rumah dan tak tahu nak buat aktiviti apa.
Ada adik laki aku sorang je kat rumah ni.Lain kalu dah tobat tanak ditinggal kan lagi.

Thursday, 31 May 2012

Oh no kamu !!

Assalamualaikum.

Harini dah 31 May 2012. Lagi dua bulan aku nak habiskan sisa sisa kat Audit firm yang maha menyampahkan aku ni.Pejam celik pejam celik dah nak habis tapi dalam masa pejam celik tu la betapa seksanya aku diperkotak katikkan kat sini.Push aku macam aku expert dalam segala hal.Sabor jela.

Memang stress kalau fikir pasal praktikal baik fikir pasal kahwin.Jeng jeng aku nak kahwin dgn siapa? Tula persoalan yang aku sendiri pun tak tahu.Sekarang ni kan musim orang kahwin.Sana sini ada kenduri kahwin.Orang paling busy mak aku la kan.Bukan anak dia pun nak kahwin.Tengok pelamin rumah orang ni,balik rumah mesti bagitau aku.Tengok makanan kat kenduri kahwin pon bagitau aku.Mak aku ni pun pasang angan angan yang tinggi macam mana preparation yang nak dibuat masa aku kahwin nanti.
Dahsyat mak aku ni.

Tak pernah pulak dia tanya aku ni nak kahwin dgn siapa.Yang dia tahu macamana dia nak buat masa aku kahwin nanti.Adoiii la.Ibuku tolong la cari calon suami untuk aku.Macam mana nak ada pelamin kalau calon suami pun takde.Huahua.Bunyik macam tersangat desperate la pulak.Tapi sebenarnya aku tak berapa nak kisah pun aku takde boifren.Maybe sebab dah lama tak menceburkan diri dalam arena perkapelan ni.Dan maybe jugak ramai lagi kawan kawan aku tak kahwin.Tengok la masa kau sorang je tak kahwin nanti,baru gabra kau Simaa.

Takde boifren bukan menjadi masalah aku sekarang.Tapi macam mana pulak aku boleh fikir yang suatu hari nanti aku akan jadi ANDALUSIA.Adakah tu tidak dipanggil masalah? Haha.Honestly, masalah besar aku sekarang adalah macam mana nak survive sisa sisa hidup internship aku selama 2 bulan lagi.

Mak aku pun dah naik muak dengar cerita aku pasal masalah aku kat ofis.Aku pon kadang naik muak dengar mak aku cite pasal pelamin impian mak aku tu.Haha.Mintak ampun.Hari ni jugak ex jiran aku nikah.Orang yang paling busy mak aku jugak la kan.Sekarang ni mesti dah selesai nikah.Aku pulak tengah kerja.Ergghhh menyampah.Orang lain sibuk kahwin aku pulak sibuk kat ofis yang tak berapa nak besar istana ni.
K,la .Dah pukul 2 petang.Sambung kerja..ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Friday, 25 May 2012

Megan & Liz

Assalamualaikum.
Hai korang.Tadi baru cakap pasal alpa.Sekarang dah layan Youtube.Hukhuk
Tadi adik aku godek godek youtube.Terjumpa la satu video ni.Best sangat.Aku yang outdated kot.Orang lain dah lama tahu kot pasal Megan n Liz ni.Tak caya .Korang try search kat Youtube Megan & Liz.

Cekidautttt

Aku yang alpa

Assalamualaikum w.b.t

Hai korangsss.Kali ni aku nak share tentang kealpaan dan kelalaian aku sebagai hamba Allah yang kerdil di muka bumi ini.
Korang pernah tak buat sesuatu benda tapi tak pernah menjadi? Maksud aku korang dah usaha banyak kali tapi tak pernah dapat apa yang korang target.Kenapa aku tanya soalan ni? Ermmm sebab benda ni terjadi pada aku.Sebagai pelajar universiti aku tahu dan memang sangat sedar yang aku ni sangat pemalas.Kalau ada peluang nak ponteng kelas tu memang tak akan lepas la kan.Tapi aku pun ada impian macam orang lain.Nak berjaya dalam hidup.First semester kat universiti aku dapat unexpected result.Agak kebabom jugak sebab langsung tak expect dapat result yang aku rasa dunia ni aku yang punya.Bila second semester aku dah jadi overconfident so result aku pon terover jatuh la pulak.Bila dah dapat result yang mengecewakan kan tu aku dah rasa malas nak study .
Faham faham je la bila dah study pun kurang result aku pun memang kurang memberangsangkan untuk beberapa semester.Kalau tengok slip result memang nak tunjuk kat budak tadika pun malu.Memang malu tapi kesedaran kurang.Hanyut dengan dunia khayalan aku sendiri.Buku pun malas nak tengok apatah lagi nak buat mind map.Mind Map! Kaedah paling baik dan berkesan untuk aku ingat fakta fakta penting.
Pejam celik pejam celik masa tu aku dah masuk semester 6.Kesedaran tu dah ada sikit.Tapi aku tetap tak puas hati dengan result aku.Aku dah bernazar nak berpuasa kalau result semester 6 aku capai target aku.Memang capai target tapi amat la sikit.Masuk semester 7 aku dah mula semangat sikit.Assignment pun aku dah tahu nak buat sendiri.Siap boleh tolong buat untuk housemate.Baik hati tak?Walaupun aku ada la jugak ponteng kelas tapi aku dah ada semangat la nak belajar.Mind maps aku pon dah aku prepare la sikit sikit.Dan final exam semester 7 pun dah selesai.Tiba masa keluar result.Result aku tetap maintain mengecewakan aku.Jauh dari target aku walaupun aku tak failed mana mana paper pun.
Masa tengah dalam ambang result final exam, aku mesej la dengan kawan aku sorang ni.Aku cakap kat dia kenapa la result aku teruk sedangkan aku takde la malas macam dulu lagi. Dia cakap maybe ada maan mana silap aku yang aku tak sedar pernah aku buat.Aku fikir balik apa yang dia cakap tu ada betulnya.
FYI, aku ni kalau subjek menghafal boleh dikatakan terer jugak la.Bukan saja saja cakap sebab dah memang terbukti daripada PMR,SPM,matriks dan first semester kat universiti subjek subjek yang menghafal macam sejarah tu aku boleh dapat A walaupun aku ni student accounting.Dan subjek semester 7 aku tu merupakan semua subjek teori yang memerlukan daya ingatan yang kuat.Mind map dah ada,nota ringkas pon dah ada tapi langsung tak jadi.Kalau dulu bila aku dah confident aku boleh jawab mesti subjek tu aku boleh score.
Aku baru teringat yang aku tak tunaikan lagi nazar aku tu.Nazar ni merupakan janji kita kepada Allah s.w.t.Dosa kalau tak tunaikan selagi kita mampu.Nazar aku cuma berpuasa .Memang aku takde keuzuran kecuali yang tiap tiap bulan tu jela bagi perempuan sahaja.
Aku rasa tu salah satu sebab la.Macam aku ni nak main main dengan nazar aku tu.Harini merupakan hari terakhir aku berpuasa nazar aku tu.Alhamdulillah,syukur walaupun dah lama aku bernazar.Rasa macam berdosa sangat.
Kadang kadang kita tak sedar benda benda yang kita buat akan bagi kesan yang buruk pada kehidupan kita.Aku bukan la manusia sempurna tapi aku nak ingatkan diri aku sendiri.Jangan sesekali lupa pada Allah jika nak kehidupan kita diberkati.

Friday, 18 May 2012

Dah lima bulan aku praktikal.Tiba tiba aku rasa sekejap la pulak masa berlau.Bermakna ada 2 bulan lagi aku kat audit firm tersebut.Memang sangat  sarat otak aku bila tiap tiap hari aku kena fikir pasal kerja yang tak siap siap kat ofis aku tu.

Paling aku stress masa aku kena audit satu company ni.Konon dengan excitednya aku just kena buat audit.Bila aku bukak akaun company tu .Kusss semangat.Ntah apa apa la dorang key in transaction.Tersabgat la malang bila aku kena adjust balik akaun company tu.Pastu director company tu pulak memang susah nak faham bila kita explain pasal dia.Dah la aku ni budak praktikal terkena pulak dengan company yang aneh aneh ni.Lagi teruk la otak aku ni nak berfungsi dengan baik.Dah la asyik kena push dengan supervisor.Tak termasuk kena sindir n kena marah lagi

Sekarang aku rasa lega sikit bila audit company tu dah nak siap.Tapi disebabkan dengan company tu jugak aku lebih memahami audit.Sebab banyak benda n proses yang aku buat untuk siapkan company tu. So untuk audit company lain aku rasa aku dah tak perlu nak tanya supervisor aku banyak banyak lagi.

Bila dah praktikal pon kerja teruk camni aku dah tak rasa nak jadi auditor.Langsung tak minat.Sekarang dah mula fikir apa nak jadi dengan aku lepas praktikal ni.Nak kerja apa ntah.Tak kerja mana nak dapat duit.Nak harap duit mak bapak dua tiga ringgit tu boleh la.

Okay la chow dulu.Nak fikir apa yang aku patut buat lepas ni.Tata

Saya Kenal Kawan Saya

Kali ni aku nak story pasal kawan@sahabat@housemate aku. Dalam ramai2 kawan dia lah satu satunya kawan yang aku tahu luar dan dalam pasal diri dia.Tipu la cakap everything tapi almost la kan.Aku kenal dia masa first year di Universiti Malaysia Terengganu.Masa tu tak kawan pon dengan dia.Tegur pon idokkk.
Second year aku tak boleh stay kat hostel.Rumate dia ni la yang tolong rekemenkan rumah sewa untuk aku sebab dia ni memang sengaja tak apply hostel.Kat rumah sewa tu lah kitorang kenal dan start berkawan kwan.Aceceh ayat berkawan kwan tak boleh blah macam berkawan kwan kat tadika je bunyinya.

Kat rumah tu dia baik dengan Ayu.Apa apa problem dia share dengan Ayu.Malang tak berbau Ayu accident.Masa tu dia tengah ada masalh dengan family.Before this dia cerita kat Ayu je.Pernah sekali Ayu terlepas cakap rahsia keluarga dia.Apalagi merajuk la orang yang bernama dia ni.Haha.Kelakar .Padahal aku dah tahu pasal rahsia tu.Aku ni jenis cepat tangkap kalau bab2 camni.Dia pulak cerita kat Ayu kuat kuat walaupun dia cakap tak straight to the point.Tapi sebenarnya dia tak tahu aku tahu apa yang dorang cakap.

Masa Ayu kat hospital dia terpaksa share cerita dia kat aku dan Sena aka housemate kitorang jugak.Dia memang tak boleh simpan gejolak yang melanda diri dia.Tapi kan aku dah cakap aku suka sangat dengar probs orang.Wakaka.

Sedikit demi sedikit aku rapat dgn dia.Dan aku tak pernah sangka pon aku boleh baik dengan dia.First impression aku dia nampak sombong dan komfem takkan pandang orh low profile cam aku ni.See Keajaiban berlaku.Akhirnya dia jadi kawan aku. Oh alangkah indahnya!.Okay tak sesuai expression itu sebab dia seorang perempuan.Hakhak.

First thing yang aku tahu pasal dia.Background famili.Normal la kan tahu pasal famili kawan kita.Setakat kenal sapa nama ayah dia, adik ,kakak, or abang kawan kawan kita.Yang specialnya aku tahu jugak allowance yang ayah dia bagi.Korang ada .Tade kan.Dia tak pernah nak show off kekayaan dia.Bagi aku la kan tapi org lain punya perception aku tak tahu la.Aku tahu pon sebab dia suka buat bajet 2010,2011,2012 bla bla.Nak byr sewa rumah,kereta,dll.Aku yang penyibuk ni memang la kena tahu kan.

Aku suka jugak ikot dia keluar jalan2 sebab dia ada kereta.Oppsss aku kawan dengan dia bukan sebab dia ada kereta atau dia anak orang kaya tapi dah ditakdirkan memang aku kena kawan dgn dia.Kawan je la kan.Bukan susah sangat pon.Dia cepat sentap, merajuk,melenting.Semua dia la.Kadang2 dia terasa dgn aku tanpa aku tak leh nak fikir apa sebabnya.Tapi aku tak layan.Lagi layan lagi lama la merajuk kan.Aku tegur dia macam biasa ,lepas tu okay la dia.Aku kan cool mana boleh ada istilah perang saudara dalam hidup aku.

Ada satu masa,aku , Sena dan dia plan nak gi Hock Kee Seng iaitu pasaraya terunggul di bumi Gong Badak berhampiran rumah sewa kitorang.Nak dijadikan cerita aku terbasuh baju baru dia yang berwarna putih suci.Eh bukan aku basuh, mesin yang basuh.Apalagi baju yang berkaler2 telah menconteng arang keatas baju dia.Apalagi mengamuk la dia.Terus cancel pergi Hock Kee Seng.Rasa bersalah jugak aku.Tapi untuk sedapkan hati diri sendiri, aku cakap kat diri aku, 'Sape suruh tak check dulu baju yang ada dalam baldi'.Tapi aku tetap bertanggungjawab keatas baju2 dalam mesin basuh dengan membasuh baju baru dia dengan tangan dan akhirnya baju baru putihnya terus berwarna putih.

Pasal coursemate dia pon aku tahu gak sebenarnya.Dia ada bff.Acap namanya.Dorang ni tak tau la teman tapi mesra ke, teman suam2 kuku kaki beliau ke.Tapi aku tahu dorang kamcing.Sharing is caring jugak la dorang ni.Tapi sayangnya hubungan dorang terbatas ~ tidak lebih dari seorang kawan.Kalau kapel macam tak sesuai pulak sebab Acap sesuai dgn aku.Hakhak.Mintak ampun kepada yang berkenaan.

Tu baru sorang.Ramai lagi aku kenal menerusi mulut dia.Banyak mulut betul kawan aku sorang ni.Aku jugak tahu rahsia terbesar dia.Percaya tak percaya aku dgn cite dia tu.Tapi yang penting aku zip mulut aku dari berkata kata.So dun worry happy go lucky.Bak kata Apek Senario.

Tapi yang paling penting aku tak ingat pon bila besday dia.Dan dengan konfidennya aku tahu dia pon tak tahu bila besday aku.Sebab kalau dekat u biasanya kosmet yang baik ngan aku je selalu prank n selebret besday aku.

Ehhh bila dah buat karangan bahasa melayu porak peranda ni terpikir pulak nape la aku tulis pasal dia.Special sangat ke.? FYI, memang kawan kawan aku semua ade kespecialan masing masing .Masa aku tulis ni pon Cik Diana oi aku tengah dgr koleksi lagu My Ggirlfriend is A Gumiho.Amik feel.~ tuviru viru rafa.~ Cik Diana adalah merujuk kepada individu yang bernama kawan aku ni.


Walaupun baru kenal tak sampai 4 tahun lagi rasanya tapi kitorang dah boleh get along.Boleh ke Diana oi? Haha..

Masa mula mula dulu aku tak caya jugak aku boleh kawan dengan dia ni.Maybe sebab aku nampak dia ni sangat sombong ,bongkak lagi anggun. (Anggun tu hanya penyedap ayat.Sebenarnya mu ni insan kacak Diana haha).Tapi dalam sejarah perkawanan dan persahabatan aku  memang ada kawan kawan yang aku tak sangka langsung boleh jadi kawan apatah lagi teman bergosip mahupun bergurau senda.Salah sorang dia ni la.One more thing sebelum aku kenal dia aku dengar story mory yang tak best pasal dia.Bila dah kenal aku rasa macam okay je la.Tak la seteruk aku dengar.Dont judge book but its cover.Eh macam tersalah idiom je ni.Hakhak..

Nota kaki : Deana weh kalu mu terbaca entry ni diharap kisah aku tulis ni benar benar blako la.Semoga aku dok menokok mahupun menambah segala .Kalu ade pon sku bermohon dihalalkan.Ampun tuanku.


ADIOS









Monday, 7 May 2012

Entry malas

Hai korang!
Dah lama tahap gaban tak menerokai alam blog ni.Eh bukan tak teroka tapi aku yang malsa nak tulis blog.Dok usha blog blogger lain je.Almaklumlah sekarang ni kerja menjadi benda paling penting dalam hidup aku.Bunyik macam workaholic tapi sebenarnya terpaksa.Balik kerja dalam kepala tahu nak tidur je.Bukan culture shock workshock atau seumpamanya tapi memang penat kot kat tempat kerja.Baru intern je Simaa oi tak betul betul kerja lagi.Tapi kerja aku ni tak kira intern ke staff ke takde bezanya .Kerja tetap banyak.Elaun mantain .(Takde la skim kenaikan elaun kan.Jangan mimpi)

Harini aku tersalah apa ntah tiba2 file aku corupt.Nasib baik ada backup.Konon malam ni nak buat kerja stay up sampai pagi.Esok kerja mata bengkak ala ala Ju-On.Ju-on mata bengkak ke?Tiba tiba macam tade mood.So tutup kerja then on9.Komited terhadap kerja kan aku? Kerja pejabat tak sepatutnya bawak balik rumah! Sebeb aku tahu aku takkan buat tapi biasalah aku suka memberi harapan palsu terhadap diri sendiri.Kononnya balik rumah walau apa sekalipun aku kena buat kerja sampai siap.

Lepas internship ni aku tak tahu nak kerja apa.Audit mengaudit ni bukan jiwa aku la.Bukan nak memilih kerja tapi kalau dah buat kerja yang memang buat kepala aku kacau bilau, tak happy, gundah gulana dan macam-macam ribut taufan yang lain, baik aku tak payah buat. Sekarang aku dah kena fikir mana hala tuju aku.Memang aku tak suka kerja aku sekarang.Aku tak tahu la tempat lain macam mana.Tapi aku rasa sama je kot. Dan aku memang sangat2 tak sabar nk habiskan internship aku ni .Nasib baik aku tak sempat puasa kat ofis.Lepas raya baru aku akan cari kerja.Gila kan haha.

Okaylah chow kit road dulu.Nak kacau mak aku dulu sebelum aku tido.Selamat malam jika baca waktu malam .

Monday, 13 February 2012

Luahan Rasa

Semua orang mahu hidup mewah.Kemewahan yang dimiliki mungkin disebabkan 'luck' seseorang atau usaha gigih individu itu sendiri.Bunyi macam materealistik bila dikaitkan dengan wang ringgit.Tapi dunia kini amat bergantung kepada wang dimana ia mendahului kasih sayang.Cuba korang lihat disekeliling ,semua benda walau sebesar zarah pun memerlukan wang untuk mendapatkan dan memilikinya.Bergerak juga perlukan wang.Sekarang manusia sudah tidak menggunakan kudrat kaki untuk kesana ke mari.Semuanya menggunakan kemudahan yang ada.Tanpa wang hidup akan terkontang kanting di era ini.Lihat sendiri di TV yang memaparkan program realiti yang membongkar kisah hidup individu atau sekelompok manusia yang yang hidup merempat, merana akibat kemiskinan.Tidak dinafikan, kasih sayang amat penting dalam kehidupan namun tanpa wang kasih sayang akan goyah.Kadangkala akan boleh bertukar menjadi satu kebencian.


Sungguh panjang mukaddimah aku.Penat korang membaca, penat lagi aku menaip.Fuhhh!!( sambil lap peluh kat dahi ~ at depan kipas) Sebenarnya aku nak share luahan rasa hati dan sedikit pengalaman yang melibatkan wang. Aku dan family hidup dalam penuh kesederhanaan.Aku sering stress memikirkannya apabila kemahuanku kadangkala tersekat akibat wang.Dulu aku bersekolah di asrama penuh yang merangkumi pelbagai taraf pelajar.Di sana bermulalah kehidupan aku yang berliku liku lagi bercabang cabang.Aku seorang yang sangat tak pandai nak menguruskan wang dengan baik.Orang selalu cakap 'Budak akaun pun tak pandai manage duit ke?' Ada kaitan ke?Tak sampai sebulan duit aku dah habis.Padahal kat asrama dah sediakan makanan 6 kali sehari kot.Akibat nafsu makan yang menebal ditamabah pulak makanan yang memamg langsung tak penuhi taste aku membuatkan aku selalu je pergi meng habiskan duit kat kafe sekolah.Takpon beli nasi lemak kat makcik yang menjaja kat sekolah aku.Time nak mintak duit kat ayah aku la situasi yang paling rumit sekali.Nak fikir alasan terbaik kenapa habis duit cepat sangat.Tula kau belanja overdos sangat.


Zaman dah berubah.Setiap orang semua nak memiliki handphone.Tak terkecuali aku.Tapi masa sekolah dulu takde la ramai sangat pakai handphone,Tak macam budak budak sekarang.Celik celik mata komfem dapat handphone.Bukan handphone murah murah.Smartphone kot.Sesekali aku terfikir nak jugak sebijik memandangkan aku ni duduk asrama ,jauh pulak tu dari rumah.Tapi takde kekuatan nak mintak.Dalam adik beradik,aku paling tak meminta minta.Sebabnya aku takut kena marah.Bagi aku daripada kena marah baik aku pendam je.Betul kata orang memndam rasa ni boleh makan diri.Stress tak hingat la kalau benda yang aku nak tak dapatBiasalah budak baru nak remaja memang angin lain macam sikit.


Masa kat universiti pon stress pasal duit jugak.Kalau pasal buku takpe la berhabis ayah aku memang tak kisah.Tapi nak benda lain kena control la babe.Time kat uni jugak la ayah aku nak pencen.Dia nak pencen awal.Stress jugak mula mula dapat tahu sebab aku terfikir kesengsaraan aku nanti.Ayah aku ni jenis berpegang pada prinsip bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian dan belanja ikut keperluan bukan kehendak. Kalau tak takkan dia dapat buat 3 buah rumah sendiri.Sebuah buat loan, dua buah lagi dengan separuh duit gaji dia.Korang boleh imagine tak gaji ayah aku RM 3*** je bukannya RM10k.Memang saving betul time tu.Dia taknak buat loan lagi sebab nanti pencen dia tak payah fikir pasal hutang.Ayah aku sebenarnya layak jadi perancang ekonomi negara.Haha.Aku memang dapat PTPTN tapi korang ingat cukup ke? Dah la bab2 nak control perbelanjaan ni aku tak reti. Psstt sebenarnya aku ikut gene mak aku .Tak caya? Tanya dia sendiri.


Namun setahun dua ni aku lega sikit.Even ayah aku dah pencen tapi parent aku ada side income.So, tade lah depends on duit pencen plus 1/2 duit gaji.Means gaji ayah aku dulu dapat 1/2 je bila pencen.Aku pon dah praktikal sekarang.InsyaAllah kalau tak sangkut mana mana paper, grad la aku tahun ni.Amin


Daripada kisah hidup aku ni, memang patutlah aku rasa nak bermewah mewah.Bukan tak bersyukur apa yanga da.Namun tak salah kan untuk memajukan diri sendiri.Bila aku dah ada anak nanti, aku taknak la dorang jadi macam aku .Asyik stress fikir pasal duit .Pasal duit hidup boleh akcau bilau.Bagi aku seimbangkan antara kasih sayang dan wang ringgit/ harta benda.Kedua-duanya penting untuk menjamin kehidupan yang harmoni.Chewaahhh ada gaya macam pakar motivasi ta? Haha. Blog je medium luahan rasa yang terbaik.Aku harap aku dapat improve kelemahan yang ada pada diri aku ni dan aku harap sangat dapat buat yang terbaik untuk diri aku dan orang orang yang tersayang.Sweet tak uollls?! Haha Okei Bye ;)

Sunday, 5 February 2012

Renungan sejenak

 Aku terdetik nak tulis pasal ni bila aku terbeli satu novel kat Popular baru baru ni. (Thanks kepada sesiapa yang berkenaan yang menyumbangkan voucher 1 Malaysia sebnyak RM 200 kepada pelajar IPT di Malaysia include me.Kalau tak, tak merasa aku nak beli novel Wakaka).Novel tu berkaitan mengenai akidah seorang Muslim & Muslimah .Bunyi macam novel keagamaan.Tidak .Ia adalah kisah benar penulis dimana perjalanan hidupnya beljar diluar negara sehingga la terlibat dengan percintaan dua agama & budaya.Dalam kisah beliau menceritakan pahit maung untuk berhadapan dengan orang Barat yang sering memandang Islam sebagai agama yang kejam dan penuh keganasan sehinggalah pergelutan dalam mempertahankan agama.


Sinopsis novel ini adalah seorang wanita yang berkerjaya dan bergaji besar yang mempunyai keinginan untuk mencuba sesuatu yang baru dan mencabar dalam hidup.Baliau mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan berhijrah ke Perancis untuk mendalami bahasa Perancis. Kesungguhan yang dimiliki diperkuatkan lagi dengan perasaan cinta beliau terhadap seorang lelaki Perancis dimana perkenalan mereka melalui satu emel.Sehinggalah mereka mengambil keputusan untuk berkahwin.Di situ konflik bermula apabila agama dipersoalkan.Masing masing teguh dengan pendirian untuk mempertahankan agama sendiri.


Banyak yang aku dapat belajar daripada novel tersebut. Aku sedar aku bukan lah Muslimah yang sempurna dari segi luaran.Maksud aku cara aku berpakaian. Namun jauh dari sudut hati aku tidak akan sesekali terniat untuk meghina agama aku sendiri. Jauh sekali menyesali dilahirkan dalam Islam. Aku sangat bersyukur kerana aku dilahirkan sebagai seorang Islam dimana agama yang suci yang mempercayai satu tuhan iaitu Allah s.w.t.. 


Walaupun aku tidak mempraktikkan sepenuhnya nilai -nilai Islam dalam diri aku (maksud aku kadang-kadang aku lalai menunaikan solat contohnya), namun aku tak pernah sesekali untuk membuat sesuatu yang haram.Contonya,minum arak.Dalam novel tersebut aku respek kepada penulis yang tidak pernah sesekali menyentuh arak walaupun kehidupannya sebagai Islam seringkali terbabas akibat dari persekitaran. Tambahan pula beliau terdedah dengan godaan dimana menjalin hunungan cinta dengan bangsa asing yang berbeza budaya.Aku terfikir jika aku ditempat beliau mampukah aku bertahan untuk tidak melakukan perkara yang memang jelas dan nyata dilarang agama. Ada hikmah aku hanya belajar di Malaysia dan di negeri yang kecil seperti Terengganu. Mungkin Allah tahu aku tak sekuat mereka yang berjuang di luar negara.


Banyak kali aku dengar tentang Muslim yang murtad. Aku tak tahu bagaimana mereka berfikir hingga sanggup bertukar agama. Daripada novel ini aku kagum kerana penulis sanggup berpisah dengan suaminya akibat permintaan suami beliau yang sama sekali tidak masuk akal di mana meminta beliau berkahwin di gereja selepas berkahwin secara Islam di Malaysia.Anak yang dilahirkan juga mahu dibaptiskan. Aku merasakan suami beliau ini langsung tidak hormat kepada agama lain dan masuk Islam dalam keterpaksaan. 


Aku bukanlah sangat baik untuk menulis entry seperti ini dan memang sangat tidak layak .Tapi aku just nak share apa yang aku tahu. Aku tak sangka masih ada lagi manusia di zaman penuh tamadun ini terang terangan menghina dan tidak menghormati agama lain.Memang sangat tidak wajar. Setiap orang mahu berubah ke arah kebaikan.Begitu jugak dengan aku.





Vanila Coklat vs Aishiteru

Assalamualaikum .Hai.


Dah lama rasanya aku tak update blog ni. Malas menguasai diri macam tu la kan .


Eh korang tahu kan drama yang tengah hot sekarang. Aishiteru & Vanila Coklat. Oppss ke aku je yang rasa drama tu hot & spicy. Tak kisah la yang penting aku memang sangat sangat layan dengan dua ketul drama ni. Percentage kesedapan tu 70% bergantung kepada para pelakon yang cuns & kacaks.The rest of depens on jalan cerita tu sendiri la kan. Tapi ni pendapat aku je la kan.Korang tak tahu la pulakkks. Bagi aku dua drama ni serius best.


VANILA COKLAT vs AISHITERU. Korang rasa mana lagi best dan mencengkam.Haha. Kalau aku prefer Vanila Coklat sebab plot cerita more detailed rather than Aishiteru. Memandai je aku kan.Kan aku dah cakap ni hanyalah pendapat aku semata mata.Tade kena mengena dengan mana mana juri mahupun pertandingan. :p


Kalau hero memang korang tak payah teka atau berfikir panjang.Memang aku akan terus jawab aku suka Afiq Muiz aka Izrael.Hensem habes .Boleh buat aku berangan tak hengat la kan. Aku tahu kewujudan Afiq ni pun sebab kawan aku  yang menintroducekan pada aku.Dia amat pakar dalam segala mengkaji kekacakans pelakon pelakon tanahair di Malaysia. Tengok gambar kadang kadang hensem kadang tak. Tapi terbukti hensem bila dah tengok dia berlakon. Tahniah. Tak pasal pasal kan? Haha


Okay dah melalut. Berbalik pada tajuk entry. Dua dua drama ni bagi aku sama je jalan ceritanya. Dimana kena kahwin paksa .At last berbaik baik. Ala lebih kurang cerita hindustan yang mementingkan kasta mahupun darjat tu. Tapi layan je sebab sweet sangat. Dah la aku ni tak berboifriend lagi.Tengok drama genre romantik bagai ni memang buat aku tak tidur malam la. Tiap hari bilang jari nak tunggu dua drama ni. Tak cukup dengan bilang jari aku pon dok sibuk berangan dengan kekacakans Afiq, Kalaulah... Sambung sendiri. Tak sanggup nak sambung ayat.Takot dicerca.Kalau buat show atas stage konfem kena baling telur haha.


Btw, kepada director director dan penulis skrip di luar sana sila buat drama sedemikian rupa lagi. Pelakon juga memainkan peranan penting. Haha.


p/s: Baik korang tak payah baca pon entry ni. Sangat tade motipppp :p



Friday, 20 January 2012

Kenangan dan Harapan

Assalamualaikum.

Dah pukul 2:52 am. Tapi mata tak ngantuk ngantuk lagi. Baru je lepas layan Winter Sonata sampai episod 8. Drama tu best tapi hati membuak buak nak buka twitter.Mengharapkan TALHA HARITH tweet aku balik.Gila kan? Fikir balik tak masuk akal. Lupakan yang mengarut itu.

Harini hari terakhir aku kat Gong Badak. Ni nama tempat aku belajar.Bukan maksud aku rumah sewa aku kat Gong Badak .Aku belajar kat Universiti Malaysia Terengganu.

Sekarang aku dah final year dan baru je habis final exam Rabu lepas.Bermakna habislah pengajian aku pada semester 7.Cepat masa berlalu. Dah nak masuk sem 8.Dan ini juga bermakna aku akan melangkah ke satu alam baru iaitu dunia pekerjaan. 5Februari aku dah start latihan industri atau bahasa mudahnya praktikal.Takut rasa dihati tapi tak nak ke nak ke terpaksa jugak ditempuhi.Maybe dah boleh start merasai duit sendiri walaupun berbekalkan elaun RM 300 (kalau tak silap) dan ptptn yang still masuk (sebab aku praktikal dalam sem).Padahal aku praktikal dok rumah sendiri,Jadi tak terasa mana la keberdikarian itu.Uhh bahasa apa tu?

Ini bermakna jugak aku terpaksa meninggalkan kawan kawan aku yang aku dah kenal dah dekat 4 tahun. Banyak kenangan.Daripada kenal sorang sampai boleh kenal 100 orang. Tak kira rapat atau tak tapi sampai bila bila pon boleh cam muka korang. Semalam kawan aku yang tinggal dekat area sini menjemput kitorang datang kat rumah dia untuk makan makan. Best dapat makan besar.Lama dah tak makan beraneka juadah.Maklumlah duduk di perantauan (bajet overseas). Tapi seriously berat aku memang turun minggu exam ni sebab makan tak menentu. Nasi pon lauk sardin.sedih kan.Bila ingat pasal makan langsung akal dan minda nak balik rumah terus.Okay dah melalut

Semalam dah ramai kawan kawan aku yang dah balik kampung .Agak agak bila la dapat jumpa diorang lagi. Ohh lupa masa konvokesyen.Harap harap aku dapat konvo bersam sama diorang. Takot bagai nak gila bila fikir kalau ada repeat paper.Serious aku taknak. Simpang malaikat 44.Aku pon harap korang mendoakan kejayaan aku.Nak ke korang doakan? Perasan je aku kan?

Emm strategi seterusnya di samping praktikal aku nak cari teman lelaki bahasa mudahnya boipren la che kak oi.Gatal ke gedik bunyinya? Hehe. Gedik gedik jugak .Sekarang aku masih solo aka bujang. Mostly kawan kawan aku dah ada bf.Yang dah kawen pun ada. Maybe masa belajar aku tak risau sangat.Tapi sekarang dah start risau sikit2 .Maybe sebab aku gatal ataupun sebab dah tua tapi boifren pon takde lagi.Kadang kadang aku terfikir mungkinkah aku akan jadi andartu atau andalusia. Huh mintak simpang. Sekali lagi aku harap korang doakan semoga aku cepat bertemu jodoh. Amin, ;)

Rasa macam sedih pulak nak tinggal kawan kawan kat sini. Macam yang aku cakap dah hampir 4 tahun bersama sama.Berpisah masa matriks yang setahun tu  pon sedih . Apatah lagi 4 tahun kan.Nak buat camane.Setiap yang bertemu akan berpisah. Terpaksa redha.Betul tak? Dan sekali lagi aku harap aku dapat konvo bersama diorang. 


Tuesday, 17 January 2012

Jejaka Comel ;)



Okay camni pon dah comel




Assalamualaikum Hai.


This entry is special for Talha Harith. Jeng Jeng Jeng. Anyone yang name Talha Harith is the lucky one okay Haha. Before entry ni memang aku dah tulis entry pasal Talha Harith si jejaka yang berwajah cute miut yang buat aku nak cubit pipinya.Guess why aku boleh tulis entry pasal Talha lagi sekali.


A few hours before aku tulis entry ni Talha Harith buat aku senyum sorang sorang . Sebab ni kali ke brape ntah aku tweet kat twitter dia. Tapi as usual dia akan RT aje. Malam ni pelik .Aku tweet cakap ,
 " Awak samseng yg kiut la "


Unbelievable Talha bagi respond yang memberangsangkan. Nak tahu dia reply apa. 
"HahahaRT :  Awak samseng yg kiut la ." 


Happy la aku kan sebab selama ni dia RT je. Then, aku tweet camni, "Happy forever sbb malam ni reply tweet aku dgn respon yg mmbina Haha"   


Pastu Talha reply camni
  ;)RT : Happy forever sbb malam ni  reply tweet aku dgn respon yg mmbina Haha. 


Dia bagi smiley kot Haha


Tak kisah la korang faham ke tak bahasa tweet ni.Yang penting ni antara aku dengan Talha. 


Artis lain aku tak heran sangat sebab dorang akan reply dengan kata kata cket Haha. Maybe 


ngan aku je Talha just RT .Takpe malam ni Talha dah reply dengan sweet emoticon Hehe. 


Frankly speaking aku nak sangat dia follow aku Haha.Selalu je berangan aku ni. Dia artis 


kot.Aku ni sape kan?


Nak add kat account fb tapi dah full request la kan. Like page pon jadi la ye.


Nak mention one more time aku suka watak dia dalam Tudung Ekpress okay!


Talha Harith saya suka watak awak dalam Tudung Ekspress Rambut panjang bagai Fuhh 


Memang kelihatan macho disebalik wajah ala2 baby face aka jambu Hehe.


One day nak jumpa nak amek gambar boleh? Tutup mata sambil make a wish Hehe. 


Okay Talha Harith saya nak jugak awak baca entry saya ni.






P/s : Kem salam kat Johan skali ye Hehe


 Okay korang yang baca entry ni sila follow Talha Harith : talha _ harith di twitter okay frensss

Monday, 16 January 2012

Talha Harith


Assalamualaikum. Hai.


Okay guys entry kali tade kaitan pon dengan hidup aku sebagai penulis entry yang terbosan abad ini. Aku nak mendedahkan seorang artis lelaki ni.Jeng jeng jeng. Sasepen je kan Haha. Ni bukan gosip just aku nak story pasal artis yang boleh dikatakan aku minat jugak la kan. Empunya badan Talha Harith. *Applause




Comel tak? So no wonder la aku minat kan. Comel saje tak guna kalau tak pandai berlakon. Ehh tapi bukan aku nak cakap Talha tak pandai berlakon. Dia memang pandai berlakon. Graduan ASWARA katakan sia sia la belajar samapi  grad tapi kaku depan cameraman. Takkan nak panggil camerawoman.


Aku pon tak hengat la start suka dia berlakon bila.Tapi yang penting aku tertarik kat Talha masa dia berlakon Tudung Ekspress. Masa tu cool gila watak dia. Aku nak je tengok dia dengan Linda Hashim Apakan daya dorang ikot skrip bukan ikot sweet requet aku nih. Hmmm.


Aku ni jarang tengok tv Maklumlah rumah sewa aku mana ada TV .Layan tonton.com and youtube je. Kalau ade drama hot baru la tengok .So jarang sangat la aku boleh tengok Talha ni kat TV. Sekarang aku usha Talha kat twitter. Best jugak stalker artis kat Twitter. Baru tahu problem dorang apa sebenarnya. Dorang pon macam kita.Tak puas hati Twitter Fb. Nak gi holiday Twitter Fb. Sebab dorang public figure so probability orang nak menyibuk pasal dorang adalah tinggi. Termasuk aku lettew.Tak salah kan Just nak tahu pasal artis yang kita minat.


Panjang la pulang explanation paragraph kat atas haha. Out of syllabus  terosss aku nih. Dah banyak Talha ni berlakon. Antaranya


Cinta Elyssa
Tanah Kubur
Iktikad
Tudung Ekspres
Terowong Episod 1
Juvana
Gemilang
Dan banyak lagi....


Tapi tak semua la aku tengok. Mana sempat nk balancekan life aku sebagai student dgn dunia artis ni. Mana sempat aku layan la kan.

































Sape sape yang ada twitter Jom follow Talha Harith . talha harith ;)

Friday, 13 January 2012

Memories

Assalamualaikum .Hai


Pagi ni aku rasa rindu sangat saat saat kat Korea bersama coursemates. Maybe effect dari background twitter aku .Sapa suruh letak background Nami island tu kan? Ni pon salah kawan aku sebenarnya. Dia layan Winter Sonata yang berkurun lama tu. Bila ada scene kat Nami Island apa lagi rasa overseassick aku tu melampau lampau la kan.Bajet pergi Korea bertahun lamanya kan.Kah kah. Tapi pengalaman dan keseronokan pergi dgn member member ni lain. Sebab lepas ni takkan dapat rasa dah .Kalau pergi lagi pon mesti dgn member yang lain ataupon dengan maksud yg sebenar memang dah tak boleh pergi dgn dorang lagi la kan.Sekarang dah final year.Memang tak sampai sebulan kitorang dah nak berpisah. Waa touching la pulak tiba tiba. Sob sob.Tapi seriously masa tengah bersama sama kita macam tak berapa nak hargai sangat saat indah .Yang selalu kita rasa." Tak best nya tempat ni.  " Bosannya tengok muka classmates yang tak hensem. " Makhluk ni suka betul condemn aku. Betul kan? Memang aku pon macam tu. Bila dah tahap kritikal nak berpisah ni memang ada la sedikit sebanyak sedih tu. Mananya taknya dah hampir 3 tahun kot belajar dalam satu kelas yang sama. Exam dalam satu dewan yang sama. Kutuk mengutuk pon sesama sendiri. Lepas ni rindu rinduan la pulak. Tu pon kalau nak rindu kan. 


Mesti lepas ni aku akan rindu suasana ponteng.Lepas ni aku dah kerja tade makne nak ponteng sesuka hati kan.Sebab tu la kan aku ponteng habis habisan masa tengah belajar ni. kah kah Logik tak statement berkenaan. Walaupun saat ni aku rasa tak sabar sabar nak abes exam dan tak sabar nak balik rumah. Disebalik keexcitedtan aku tuh ada gak la terselit kepiluan serta seangkatan dengannya.Korang layan la gambar kitorang yang kebabom.Muka aku paling kebabom bagai kena extend 4 tahun lagi.






Pencarian sapa paling remaja 2009






























Aku lah busday gal




Sekian terimakasih .Yang banyak garis garis tu actually langsung tak sesuai dengan mukadimah sebab itu bukan satu issu tapi satu simptom .Faham tak mesti tak faham Hanya aku dan coursemates aku je yang tahu perkaitan itu Kah kah


Wednesday, 11 January 2012

Deana Fanasha gila.

Assalamualaikum. Hai.


Actually Diana memang gila. Sebab dia buat aku risau tahap biasa biasa je. 
Sebelum dia melarikan diri dan mensepikan dirinya tanpa khbar berita, boleh dikatakan selalu jugak la dia text dan call aku. Facebook pulak jadi bff dia yg keseratus empat puluh satu. Semak fb dengan status dia. 


Satu hari aku perasan kat fb sunyi tanpa status dia sebab antra ramai ramai pemegamg akaun muka buku seluruh dunia , Diana lah manusia dan makhluk bernyawa yang sangat aktif hapdate dia punye status. Tup tup senyap. Misteri jalan lama la jugak kan.


Aku ada text dia. No respon! Geram gila orang tak bagi positive feedback kat aku.Rasa nk lempang je handphone aku. Sabor ye Cmaa! Aku post kat wall dia. Takde respon gak. Aku tengok memang lama gila dia tak on9 apatah lagi hapdate menghapdate. 


Aku cakap kat Sena.Housemate, ex-motormate,classmate jugak tentang misteri kehilangan makhluk menyeringai ni. Sena pon naik hairan jugak la .Nampak dari muka tak penuh kepuraan langsung. Dia suruh aku call. 
Sena: Try call .Bila dengar suara Diana terus letak.
Wakaka. Tujuannya adalah satu taknak kasi kredit aku habes bertubi tubi.Haha. Tapi call je mesin jawab. 


Dalam kepala macam macam fikir. Diana ni mati ke? Kena rogol ke?Kawen ke? Sumpah tak tipu aku fikir camtu. Sebab dia tak pernah diam cenggitu. Before dia diam cenggitu.Memang dia ada masalah problem yang penuh drama then story  kat aku. Pasai tu la aku risau plus hairan bagai exam gagal satu subjek.


Akhirnya terjawab jugak.Buat saspen je.Satu malam aku dapat call.Private number.Aku ingat makhluk mana kan sebab bila aku angkat dia tanya camni , "Bakpo mu tepon aku?" Google translate = Nape kau call aku?
Soalan macam diserang.Ingat tak entry aku sebelum ni.Diserang.Aku ingat aku diserang.Rupanya mangkuk pecah tu yang call.


Dia pergi holiday kat Vietnam rupanya. Saspen tahap tak mampu nak makan 10 hari. Senyap senyap je gi holiday. Tak guna punya makhluk.@$**%$#+(*^##


Tema entry ni Count on me.Suka sngat ngan lagu ni lately.Padahal dah berabad lagu ni.Sebab lagu ni baru menyerap masuk kat sanubari aku. Lagu ni khas untukmu Diana sebab kali ni entry pasal mu. Ada kaitan jugok la kakas puyok kae.