Nuffnang Ads

Saturday, 20 December 2014

STRESS

Rajinnya saya update blog. Hihi. Ada lagi entry untuk kali ini. :)

Saya seorang yang simple and not complicated. Senang nak jaga la orang cakap. Hihi.

Tapi bila dengan Hafizi. Saya jadi agak mengada ngada sikit. Sometimes, I thought I am bit annoying. Hmmmm. Suspicious pon agak terukjugak.Fikir bukan memang selalu. Cemburu buta pun ya jugak. Hihi (giggles).

Tapi dia baik sebenarnya. Caring. Bukan dengan saya je tapi dengan family especially his mom. Good boy! Kalau setakat caring dengan awek je macam tak menjamin apa apa pun.

Pernah stress sebab dok fikir bukan bukan. Pastu gaduh tak tau apa motif. Pastu buat status kat fb promote b complex untuk hilang stress. Keh keh keh.

Walaupun tengah stress tapi SHAKLEE ni membantu saya untuk lebih positif jugak. Kalau dok meroyan kat status fb, macam tak sesuai pulak. Konon jual suplemen anti stress tapi kau maki maki kat timeline. Bukan hipokrit tapi saya cuba jadi yang terbaik. Sentiasa berusaha untuk masa depan.

Kesimpulannya, jangan stress stress sebab benda kecik atau yang tak datang faedah. Tambah dosa adalah kot.

Tapi ramai ibu ibu yang ambil b complex untuk redakan ketegangan. Yelah kan mana nak fikir pasal kerja, pasal anak anak pasal suami. Mungkin kadangkala tertekan. So, jangan bimbang bekalkan b complex dimana jua anda berada;)

Alang alang dah cerita pasal stress meh saya story sikit pasal b complex shaklee ni.

Apakah manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12 ?



Vitamin B1

Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B6
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk

Manfaatnya :

  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA



Vitamin B12

Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut

Manfaatnya :

  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga 

    Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B?
    Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:
     
    • Lemah sistem saraf
    • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
    • Pembentukan sel abnormal
    • Mengakibatkan anemia
    • Masalah depresi (tekanan perasaan)
    • Kehilangan daya memori
    • Cepat letih
    • Sesak nafas
    • Insomnia
    • Kurang fokus dan konsentrasi
    • Mudah tersinggung
     Korang mungkin kekurangan vitamin jika asyik mengalami simptom simptom kat atas ni. Take action now !

Boleh hubungi saya untuk jana pendapatan atau memerlukan suplemen 013-9185868

FACEBOOK : simaasyamimi  CLICK HERE

No comments:

Post a Comment

Little kiss